На Мальдівах політична криза, президент оголосив надзвичайний стан

Президент Мальдівських Островів Абдулла Ямін оголосив у країні надзвичайний стан

Про це повідомляє у Twitter агентство AFP.

"Президент Мальдівських Островів оголошує надзвичайний стан: офіційно", - йдеться у повідомленні.

Мальдіви переживають гостру фазу політичної кризи. У неділю, 4 лютого, невдовзі після того, як опозиція запропонувала відправити у відставку генерального прокурора та міністра оборони країни, військові оточили будівлю парламенту та заарештували двох опозиційних депутатів.

Це відбулося на тлі поглиблення кризи через відмову президента Абдулли Яміна звільнити політв’язнів. Генпрокурор країни офіційно попередив про можливість заворушень і заявив, що уряд отримав наказ про невиконання розпорядження в разі, якщо Верховний суд оголосить імпічмент президенту.

Об’єднана опозиція попереджала про можливість захоплення влади на островах військовими, що підтримують чинного президента. Також опозиціонери звинуватили генпрокурора в залякуванні суддів Верховного суду, який раніше повернув мандати 12 опозиційним депутатам.

Таке рішення дало шанси опозиції запустити процес імпічменту, отримавши більшість у 85 голосів. Проте 4 лютого двох із цих депутатів, Абдуллу Сінана та Ільхама Ахмеда заарештували незабаром після їхнього повернення на Мальдіви із заслання. Поліція звинуватила їх у хабарництві.

Раніше Верховний суд Мальдів надав дозвіл екс-президенту Мохамеду Нашіду брати участь у виборах глави держави в 2018 році.

Очільник армії Ахмед Шиам, що підтримує президента, заявив, що військові "не будуть чекати і спостерігати, як Мальдіви переживають кризу". Згодом спікер парламенту, який є союзником президента, відкликав відкриття парламенту, призначене на 5 лютого.

Чинний президент острівної держави склав присягу президента у листопаді 2013 року.