У Фінляндії тестують віртуальні водійські права. Як скоро смартфон зможе замінити документи

Якщо тести пройдуть успішно, то фінським водіям більше не доведеться мати при собі пластикове посвідчення водія, а замість нього згодиться смартфон зі спеціальним додатком

Про це пише New Atlas.

У Фінляндії пластикові водійські посвідчення повинні поступитися місцем віртуальним. Автори ідеї запевняють, що перевага тут не тільки в зручності для водіїв: сьогодні набагато ймовірніше забути вдома документи, ніж телефон.

Від такого рішення виграє і стає більш ефективною сама система реєстрації водіїв. Так, з цифровими документами можна не чекати терміну завершення їх дії, щоб, наприклад, змінити фотографію, не потрібен перевипуск, якщо треба виправити помилки.

Більш того, говорять розробники, наглядові органи отримують інтерактивний документ. У нього можна вносити дані про порушення або навпаки відзначати їх тривалу відсутність.

Розробники пояснюють, що додаток працює дуже просто. Після його установки відбувається реєстрація користувача в національній базі даних.

Щоразу під час запуску програми, наприклад, щоб показати документ поліцейському, воно буде завантажувати з бази останню інформацію, супроводжувану фотографією людини, автоматично зробленої при його останньому відвідуванні державних органів.

Система оснащена рядом захисних функцій. При кожній взаємодії з базою формується спеціальний QR-код, що дозволяє встановити справжність документів.

При всій універсальності ЄC поки не визнає віртуальне водійське посвідчення. Тому воно може використовуватися тільки в Фінляндії та поки лише як доповнення до традиційних пластиковим прав.

Читайте також: Автовиробники вже інвестували в електрокари понад $90 млрд. Чому це дійсно багато