Які правки до законопроекту про Антикорупційний суд викличуть найбільше дискусій у Раді. Коментар Парубія

Положення законопроекту про створення Вищого антикорупційного суду щодо повноважень Громадської ради міжнародних експертів викличе найбільше дискусій у Верховній Раді

Про це заявив голова Верховної Ради Андрій Парубій в ефірі програми "Свобода слова" телеканалу ICTV, передає "Укрінформ".

"І найголовніша дискусія буде по компетенції Громадської ради міжнародних експертів. Отже, дискусія про те, що міжнародні партнери рекомендують, щоб Громадська рада міжнародних експертів могла під час розгляду давати свою оцінку щодо того чи іншого кандидата і щоб Вища кваліфікаційні комісія суддів брала на розгляд лише тих кандидатів, які пройшли попереднє обговорення громадської ради і, відповідно, вже їх подавала на остаточне затвердження", - наголосив Парубій.

Окрім того, серед найбільш дискусійних положень законопроекту спікер назвав вимоги до кандидатів у судді, а також юрисдикцію суду.

"Третій момент - вже більш дискусійний, він полягає в тому, що міжнародні партнери наполягають, щоб юрисдикція Антикорупційного суду відповідала юрисдикції САП і НАБУ. З цього приводу, очевидно буде окрема дискусія", - додав він.

Він наголосив, що законопроектом не враховується мінімальна кількість суддів, яка має бути обрана для того, щоб суд запрацював.

"Але думаю, це ми без проблем зможемо врегулювати між першим і другим читанням", - сказав Парубій.

Також голова Ради наголосив, що створення Антикорупційного суду є головною вимогою Міжнародного валютного фонду для співпраці з Україною.