“Поєдную два хобі - космос і програмування”: українець розповів, як це працювати на SpaceX

Українець Олексій Пахунок вже 5 років пише коди для SpaceX. Каже, що працювати доводиться багато, але це робота мрії

Відповідний матеріал опублікував AIN.

Олексій Пахунов родом з Житомира, освіту здобув у Хмельницькому національному університеті за спеціальністю “Комп'ютерні системи та мережі”.

Згодом він переїхав до Данії, де працював на Microsoft. Через 2 роки переїхав до міста Редмонд, штат Вашингтон. Працював в одній з груп Microsoft Research. А у 2012 році перейшов в Google, де працював над Chrome Remote Desktop.

В середині 2013 року з Олексієм зв'язався рекрутер SpaceX і запропонував йому роботу мрії.

“Я міг поєднати два своїх улюблених хобі: програмування і космос”, - згадує Пахунов.

Сьогодні він працює старшим розробником ПЗ в групі Flight Software компанії SpaceX. Саме Олексій був відповідальним за успішну посадку Falcon 9 в 2015 році, а 6 лютого сидів в першому ряду Mission Control під час зльоту найпотужнішої ракети у світі Falcon Heavy.

Читайте також: Найпотужніша ракета за останні 30 років. Все, що потрібно знати про тріумфальний запуск Falcon Heavy

Щоб отримати роботу українцю не довелося проводити інтерв’ю з Ілоном Маском - на той момент компанія була занадто великою. Із засновником SpaceX та Tesla Олексій спілкувався лише декілька разів за 5 років.

“Перший - на товариських посиденьках у ресторані, другий - у доволі стресовій ситуації, коли потрібно було швидко прийняти складне рішення. Посиденьки в ресторані мені сподобалися більше”, - зізнається Олексій.

Говорячи про Маска, програміст зазначає, що він непоганий інженер. Зокрема, у нього вдало виходить вирішувати інженерні проблеми за допомогою бізнес-методів.

“Скажімо, ви зіткнулися з проблемою, що ваша програма занадто повільно обробляє дані. Наївний інженерний підхід для вирішення цієї проблеми - витратити X годин на оптимізацію коду. Маск в цій ситуації може сказати, що взагалі-то оптимізація обробки даних - абсолютно не та проблема, якою потрібно займатися. Потрібно просто зменшити потік вхідних даних і не паритися”, - розповідає Пахунов.

За словами українця, найпопулярніші мови програмування у SpaceX - це С++ та Linux, на крайній випадок використовують Python або інші мови.

У SpaceX легко працювати хоч цілодобово. У компанії намагаються організувати робочий процес таким чином, щоб звести позаурочну роботу до мінімуму, але повністю виключити її не вдається.