В Ісландії майнінг біткоїнів може призвести до нестачі електроенергії

У 2018 році оживання електроенергії центрами майнінгу біткоїнів, швидше за все, перевищить споживання енергії всім населенням

Про це заявив представник місцевої енергетичної компанії HS Orka Йоганн Сноррі Сігурбергссон, передає ВВС.

За словами фахівця, видобуток криптовалюти в Ісландії увійшов в стадію швидкого "експоненціального" зростання і кількість людей, які хочуть цим займатися, зростає.

"Зараз ми бачимо, я би сказав, експоненціальне зростання в тому, що стосується споживання електроенергії центрами з перероблення інформації. Якщо всі ці проекти будуть реалізовані, у нас не вистачить електроенергії", - сказав Сігурбергссон.

Майнинг біткоїнів являє собою процес приєднання комп'ютерів до глобальної мережі біткоїнів та їхнього використання для підтвердження транзакцій між користувачами та цією криптовалютою, а також додавання їх до ланцюжка блоків інформації з метою генерації нових електронних грошей. Для майнингу потрібні комп'ютери з великими обчислювальними потужностями.

Читайте також. Найбагатші люди у світі криптовалюти. Список Forbes

В Ісландії живуть близько 340 тисяч людей. Останніми роками в країні відкривають все більше центрів із перероблення інформації, власників яких приваблює екологічно чиста репутація Ісландії. Майже 100% електроенергії острівної держави надходить з поновлюваних джерел.

За підрахунками HS Orka, цьогоріч таким центрам знадобиться 840 гігаватів електроенергії для комп'ютерів і систем охолодження. При цьому все населення країни використовує приблизно 700 гігаватів електроенергії на рік.

Індустрія майнингу криптовалют в Ісландії отримала недавно новий імпульс для розвитку. У країні був запущений проект Moonlite. Це великий центр обробки інформації, де можна займатися майнингом різних криптовалют, зокрема біткоїнів. Центр запрацює в цьому році, і на першій стадії йому знадобиться 15 мегаватів електроенергії.

Читайте також: Маніпулювати, заробляючи мільярди. Чому курс біткоїна "скаче" на десятки тисяч доларів