"У держави має бути розуміння, що саме є культурною спадщиною України і яким чином її захистити на законодавчому рівні", - депутат

Про це сьогодні заявив голова Комітету з питань культури і духовності Микола Княжицький на круглому столі з обговорення збереження культурної спадщини України

"Сьогодні в Україні чинне законодавство має ряд прогалин, існування яких створює умови для поширення корупції. Серед іншого, це стосується надання органами охорони культурної спадщини дозволів, погоджень та висновків у довільному порядку та відсутність контролю за дотриманням органами охорони культурної спадщини відповідних вимог законодавства під час внесення та вилучення об’єктів з Державного реєстру культурних пам’яток", - зазначив Микола Княжицький.

З 130 тисяч пам’яток історії і культури державного і місцевого значення до державного реєстру пам'яток внесено 7,2%, повідомляють у Міністерстві культури і наголошують, що така ситуація призводить до корупційних ризиків – задля комерційної вигоди пам'ятка культурної спадщини може бути спотворена або зруйнована. За словами заступниці міністра культури України Тамари Мазур, це фактично унеможливлює належний контроль з боку пам'яткоохоронних і правоохоронних органів за збереженням, реставрацією і функціонуванням цих пам'яток.

За словами Миколи Княжицького, на Тернопільщині найбильша кількість замків державного значення. Частина з них знищена, частина – у нормальному стані. Бюджету Тернопільщини, щоб їх відновити – немає.

"Нам не вдалося переконаи уряд підтримати ці місцеві субвенції, а ми розуміємо, що окремі регіони мають більше підприємств, більше населення, бюджет цих регіонів дозволяє підтримати ці пам'ятки. Інші ж, до прикладу,  аграрні регіони або регіони, які менше отримують податків, такої можливості не мають, у них просто немає на це коштів. У цьому і проблема - держава сьогодні не регулює цього нерівного доступу і до культурних послуг і до способу збереження культурної спадщини у тих чи інших регіонах", - наголосив він:

Це питання актуальне зараз, коли в країні проводиться реформа місцевого самоврядування. За даними урядово-громадської ініціативи, "Разом проти корупції", наразі через прогалини у законодавстві у самому лише Києві на межі знищення перебувають кілька десятків пам’яток, які мають велике історичне значення, серед яких низка садиб і будинків на Андріївському узвозі, садиба Михельсона на вулиці Пушкінській, дерев’яний 200-річний будинок на вулиці Боричів тік.

"У Верховній Раді на розгляді знаходиться законопроект 1553 про культурну спадщину в Україні, яка є у списку Юнеско. Навколо цієї ініціативи відбувається багато дискусій. В основному  те, що говорить закон – це те, що культурна спадщина є не лише загальнодержавного та місцевого рівня, а і всесвітнього значення. Це пам'ятки ЮНЕСКО і вони мають міжнародне зобов'язання кимось управлятися. Таким чином мають бути створені органи управління цих пам'яток. І дуже важливо, щоб у цих органах були наглядові ради, щоб суспільство і громадскість мали доступ самі і могли контролювати пам'ятки всесвітньої спадщини", - наголосив Микола Княжицький.

Він зазначив, що вже сьогодні відбудеться засідання робочої групи нардепів і представників столичної влади, де будуть обговорюватися ці законодавчі зміни.

Нагадаємо, 2018 рік у Європейському Союзі оголошено Роком культурної спадщини. Україна не залишилася осторонь від процесів – 18 жовтня 2017 року Кабінет Міністрів підтримав проект Указу Президенту України про оголошення 2018 року Роком охорони культурної спадщини.