Експерт назвав кількість населення та площу території ідеальної об'єднаної громади

Оптимальна кількість населення об'єднаної територіальної громади (ОТГ) становить 12-15 тис. мешканців

Про це заявив директор з питань науки і розвитку Громадської організації "Інститут громадянського суспільства", колишній народний депутат і радник президента Анатолій Ткачук в авторській програмі Миколи Княжицького на телеканалі Еспресо.TV.

"Це прораховувалося і підтверджено практикою. Ми продивилися результати діяльності об’єднаних громад, які були створені в 2015 році, відпрацювали 2016 і 2017 роки. Ці громади, які мають приблизно 12-15 тисяч населення і територію приблизно біля 300 квадратних кілометрів, у них витрати на управляння є мізерними", - пояснив він.

Разом з тим, у таких громадах відбувається істотне оновлення інфраструктури, там оживає економіка, наголосив експерт.

"Натомість відбуваються дуже серйозні зміни всієї системи: системи освіти, системи надання комунальних послуг. Там створюється комунальне підприємство, яке завдяки державній субвенції отримало нову техніку і починає обслуговувати всю цю велику територію", - додав Ткачук.

Читайте такожАнатолій Ткачук: "Українець або добровільно виконує закон, або його ніхто не змусить"

Названі ним кількісні показники, за його словами, ідеальні й для ведення малого та середнього підприємництва, що своєю чергою спирається на місцеві трудові ресурси.

"І коли бюджет є великий, бюджет використовується не тільки на зарплату, як в сільраді: на зарплату і на енергоносії, і все. А тут відбувається закупівля робіт з ремонту вулиць, робіт з прокладення водогонів. Закупівля харчів для школи. Це відбувається, як правило, в бізнесу, який знаходиться на цій великій території. Тобто податок з цього бізнесу повертається назад", - пояснив Ткачук.

Зокрема, на підтвердження своїх слів він навів приклад громади, утвореної нещодавно навколо міста Волочиська на Поділлі.

"Візьмемо той же Волочиськ. Реанімовується швейна фабрика, яка потребує 150-200 швачок. У місті нема цих людей зараз, вільної робочої сили нема, щоб там працювати. Але в навколишніх селах є така вільна робоча сила. Тепер це одна громада, і ремонт однієї дороги там, де доступність 2-5 км, дає змогу жінкам з цих сіл працювати у Волочиську. Але податок на доходи фізичних осіб уже йде не просто у Волочиськ, а йде на всю громаду, тобто частково повертається в це село", - прокоментував експерт.