"Я до того, як поступив на акторський факультет, жодного разу не був у театрі", - художній керівник і директор театру "Золоті ворота"

31-річний художній керівник і директор театру "Золоті ворота" Стас Жирков, перш ніж став навчатися на професійного актора, жодного разу не був у театрі

Про це він розповів в ефірі авторської програми Миколи Княжицького на Еспресо.TV.

"Я до того, як поступив на акторський факультет, жодного разу не був у театрі", - розповів він.

Жирков пояснив, що народився у російському місті Уфа, де прожив з батьками до 5 років, після чого їхня родина переїхала до одеського передмістя Чорноморськ (колишній Іллічівськ), де не було театру:

"Я хлопець з Чорноморська. Це місто під Одесою, яке раніше називалося Іллічівськ. У нас там немає театру".

При цьому майбутній режисер у старших класах захоплювався КВК й читав багато художньої літератури. 

" ..Я на той час грав у КВК – був капітаном шкільної команди – ну, і якось подумав, що прикольно було б поступити. А коли вже поступив – то я зрозумів, що таке театр і по-справжньому в нього закохався, зрозумів, що це може стати цікавою для мене справою ...Практично весь 10-й і 11-й клас я тільки тим і займався, що читав, грав у комп’ютерні ігри і придумував жарти для команди", - згадує Жирков.

Читайте такожСтас Жирков: "Театр перестає бути елітарним. Якщо люди потребують фаст-фуду - хай буде фаст-фуд"

Театральному мистецтву він навчався в Університеті культури. На думку Жиркова, більше не існує стереотипу щодо того, що підготовка акторів та режисерів є виключною прерогативою Університета ім. Карпенка-Карого.

"Я думаю, що моє покоління і ті, хто вже йшли за нами, цей стереотип зламали. Тому що там є і Влада Білозоренко, і Іван Уривський, і Діма Олійник - це актори і режисери, які зараз створюють нове покоління. І мені здається, що зараз такого упередженого ставлення, як навіть у ті часи, коли я закінчував виш, вже немає. Зараз вже немає такого, що акторів з Університету культури в театрах навіть прослуховувати відмовлялися. І я думаю, що наші приклади дозволяють зрозуміти, що не має значення, де ти навчаєшся - у Харкові, у Львові… У нас немає одного театрального вишу. У нас є різні вчителі. І найголовніше, найкраще, щоб учитель був практиком", - пояснив митець.