Київ через забудовника може назавжди втратити 200-річний парк

На вулиці Вишгородській триває конфлікт через вирубку понад 300 дерев, за якою може стояти компанія «DIM» Андрія Насиковського

 У Києві не зменшує обертів скандал навколо резонансної вирубки понад 300 дерев на території парку "Крістерова гірка" поблизу вулиці Вишгородської в Оболонському районі.

За повідомленнями мешканців будинків поблизу скверу, за планами забудовника відбувається будівництво першої черги 24-поверхової висотки на місці знищених дерев. Після чого будівельники, ніби-то, збираються звести Г-подібну будову (друга черга житлового комплексу) через що доведеться вирубати ще не одну сотню дерев.

Щоб не допустити чергового акту вандалізму в зеленій зоні, місцеві жителі з активістами промаркували дерева, описали і пронумерували їх.

"Крістерова гірка" - ботанічна пам'ятка природи місцевого значення загальною площею 4,3 га був створений рішенням Київської міськради №189 / 1166 від 30 січня 2001 року.

Парк створювали з метою збереження, охорони та використання в естетичних, виховних, природоохоронних, наукових і оздоровчих цілях найбільш цінних екземплярів паркового будівництва. За рішенням міськради від 2001 р на території пам'ятки природи була заборонена будь-яка господарська діяльність і в тому числі, що веде до пошкодження природних комплексів (тобто дерев, зелених насаджень та ін.).

Офіційна історія парку бере свій початок з 1850 року, коли зелена зона була облаштована Вільгельмом Крістером (звідки парк і називається зараз "Крістеровій гіркою"). Крістер був запрошеним
іноземцем з Південної Саксонії (Німеччина) для робіт на полотняною фабриці князя Радзивілла в Радомишльському повіті на той момент Київської губернії. Після успіху на ниві підприємництва Вільгельм вирішив залишитися на Київщині та придбав у передмісті Києва маєток в зеленій зоні.

Він заснував тут багатопрофільне сільгосппідприємство "Садівництво і насіння В.Крістера". За радянських часів територію садиби і парку, незважаючи на політику міської влади щодо розширення Києва за рахунок житлової забудови, не забудовували, зберігаючи унікальність і колорит цієї історичної місцевості. У червні 2009 р парк, після реконструкції, був відкритий для відвідувачів. Були реконструйовані два ставки, побудовані два пішохідні містки, посаджені нові дерева та кущі, засіяно 9 тисяч м² газонів, облаштовано 3 декоративні клумби, встановлено 41 лава, 33 декоративних освітлювальних стовпа. Крім того, встановлено автоматичний полив газонів.

Згідно з даними з відкритих джерел, цей пам'ятник природи є збереженою ділянкою паркового комплексу, де є столітні дерева, вільховий ліс, екзотичні дерева і чагарники, каскад з 4 ставків. На території парку є кілька джерел. Рослинність парку включає 25 видів. Деревні насадження представлені дубом, липою, тополею, в'язом, ясенем і вербою. Особливу цінність представляють 150- літні каштани, 400-річний дуб. 4 види тварин занесені до Червоної книги України та 10 видів тварин охороняються Бернською конвенцією.

Ставки є місцем проживання лебедя і крижня, а також популяції карася. Проте, в тому ж 2009 р при скандальному екс-мера Києва Леоніді Черновецькому частина парку була віддана в довгострокову оренду, а через 9 років забудовник вирішив активізуватися і звести в парку багатоквартирний житловий комплекс.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що за вирубкою понад 300 дерев на Вишгородській може стояти компанія «DIM» Андрія Насиковського. За повідомленнями ЗМІ, 29 грудня 2017 р невідомі за кілька годин вирубали 384 дерева та спробували облаштувати будмайданчик під висотку. Резонансний акт вандалізму викликав обурення жителів сусідніх будинків, які зажадали від міської влади зупинити знищення зеленої зони. В ході однієї з акцій протесту городяни навіть перекривали вул.Вишгородську.