Словацького журналіста-розслідувача та його дівчину застрелили у власному будинку

Тіла словацького журналіста та його дівчини виявили у їхньому будинку з кульовими пораненнями

Про це повідомляє DW.

У Словаччині застрелили 27-річного журналіста-розслідувача Яна Кучака та його дівчину. Правоохоронці знайшли їхні тіла у будинку в населеному пункті Велка Мача неподалік міста Трнава.

Зазначається, що причиною смерті стали вогнепальні поранення: журналісту куля потрапила в груди, його дівчині - в голову. Поліція вважає, що вони були вбиті між 22 та 25 лютого.

Найбільш ймовірним мотивом убивства правоохоронці вважають професійну діяльність журналіста.

"Докази вказують на те, що вбивство був спланованим, а не спонтанним", - заявив глава словацької поліції Тібор Гашпар.

Кучак був відомим своїми розслідуваннями стосовно підозр у податковому шахрайстві. Головними героями його матеріалів виступали передусім відомі бізнесмени, які, за даними досліджень журналіста, мали зв'язки із правлячою у Словаччині соціал-демократичною партією та навіть організованих злочинних угруповань. В його останніх публікаціях йшлось про продаж квартир в одному з комплексів елітного житла в Братиславі.

Вбивство вже прокоментували президент країни Андрей Кіска та прем'єр-міністр Роберт Фіцо та закликали щонайшвидше розслідувати смерть журналіста.

"Якщо мотив злочину підтвердиться, то це стане безпрецедентним нападом на свободу преси й демократії в Словаччині", - заявив прем’єр-міністр.

Видання Aktuality повідомляє, що словацький уряд пропонує винагороду у розмірі 1 млн євро за інформацію, яка допоможе розкрити вбивство журналіста.