"Нафтогаз" вважає відмову "Газпрому" від постачання газу ігноруванням вимог Стокгольмського арбітражу

НАК "Нафтогаз України" розцінює відмову російського "Газпрому" від постачання газу згідно здійсненої передоплати порушенням договору та невиконанням рішення Стокгольмського міжнародного арбітражу

Про це заявив голова "Нафтогазу" Андрій Коболєв, повідомляє сайт компанії.

"Ми зробили передоплату за російський газ, оскільки виконуємо рішення Стокгольмського арбітражу. Відмовляючись постачати газ, за який було внесено передоплату, "Газпром" унеможливлює виконання "Нафтогазом" рішення суду щодо закупівлі мінімальних контрактних обсягів газу", - заявив Коболєв.

Голова "Нафтогазу" наголосив, що Україна сплатила за російський газ згідно з рішенням арбітражу та зазначив, що в роботі з європейськими постачальниками в України таких проблем не виникало.

"Нас дивує позиція "Газпрому". Компанія виставила рахунок у рамках договору, зміненого арбітражем, рахунок було оплачено. Ми розцінюємо відмову "Газпрому" від постачання як порушення договору та невиконання рішення арбітражу. Ми купуємо газ тому, що виконуємо рішення арбітражу. За 4 роки закупівлі газу в європейських постачальників у нас не було жодної ситуації, коли нам доводилося б переживати про те, чи отримаємо ми газ, за який ми заплатили", - сказав Коболєв.

Керівник української компанії також застеріг європейські країни від роботи з контрагентом, який отримує гроші, але не виконує своїх зобов'язань, і нагадав, що цей партнер планує посилити свої позиції в Європі ще й за рахунок будівництва "Північного потоку-2".

"Сьогоднішня заява "Газпрому" - черговий привід для європейських контрагентів замислитися про те, чи варто покладатися на контрагента, який може виставити вам рахунок, отримати гроші та відмовитися постачати газ. А також, чи варто дозволяти такому контрагенту посилювати свої і без того сильні позиції на їхньому ринку за рахунок будівництва Північного потоку-2", - додав А.Коболєв.