ГПУ погрожує кримінальним провадженням захисту генерала Гриняка, - адвокат

Департамент спеціальних розслідувань Генпрокуратури погрожує відкрити кримінальне провадження проти сторони захисту у справі підозрюваного в організації штурму Майдану 18 лютого 2014 року генерал-майора Нацгвардії Володимира Гриняка через поширення адвокатами деталей у цій справі у соцмережах та ЗМІ

Про це на своїй сторінці у Facebook написав адвокат Гриняка Станіслав Іваницький. 

Він зауважив, що Департамент спецрозслідувань (ДСР) ГПУ почав чинити тиск на ЗМІ, які допомагали поширювати правдиву інформацію щодо розслідування справ про вбивство "Небесної сотні". Це сталося після того, як там побачили, що інформація, яку розповсюджує авдокат у цій справі, викликає суспільний інтерес. 

"Так, на популярному українському інтернет-ресурсі meta.ua, були розміщені декілька статей по цій темі із посиланням на мою сторінку, як на джерело походження такої інформації. Однак, сьогодні деякі з цих статей були видалені адміністрацією сайта. Зрозуміло, що це сталось не само собою, а скоріш за все, після незаконної вказівки із ДСР ГПУ", - наголосив Іваницький.

Понад те, посадовці ДСР почали погрожувати Гриняку, що якщо сторона захисту не припинить розміщувати публікації у соціальних мережах та ЗМІ щодо цього кримінального провадження, то адвоката буде притягнуто до кримінальної відповідальності за фактом розголошення даних оперативно-розшукової діяльності та досудового розслідування.

"Очевидно, хтось дуже сильно боїться, що правда, яку ми сміливо розповідаємо, може раптом відкрити очі суспільству на усю брехню, яку вони звикли розповідати, і це може вщент зруйнувати штучно створений і дуже хиткий імідж "карателів вбивць Небесної сотні", - зауважив Іваницький.

Він впевнено вказав на те, що публікації сторони захисту жодним чином не порушують закон, оскільки у них вказані тільки реальні факти без розкриття будь-якої інформації, що містить таємницю слідства.

"Хоча й розумію, що ДСР ГПУ може з легкістю "зшити" сотні безглуздих томів справи на любу людину, навіть не маючи на це жодних законних підстав. Без сумніву критика усім подобається меньше, аніж похвала, проте ми не боїмось казати правду і ніякі погрози не змусять нас мовчати", - підсумував Іваницький.

  • Як вважають у ГПУ, чинні високопосадовці МВС Володимир Гриняк, Анатолій Серединський, Ігор Бабич та їхній колишній колега Сергій Поготов тримали постійний зв'язок з командирами "Беркуту" під час трагічних подій на Майдані.
  • Гриняк та Бабич наразі перебувають під нічним домашнім арештом. Від своїх нинішніх посад вони не відсторонені.
  • Раніще адвокат Іваницький повідомив, що що Департамент спеціальних розслідувань ГПУ заважає стороні захисту вивчати матеріали кримінального провадження.
  • На сьогоднішній день стороною захисту генерала Гриняка опрацьовано 22 томи справи загальною кількістю 5721 аркушів.