"Газпром" критично зменшив тиск на вході української ГТС, - "Укртрансгаз"

Ситуація на вході у газотранспортну систему України залишається критичною - тиск у магістральних газопроводах становить 50,9 кгс/см кв., попри контрактні зобов`язання в 60-65 кгс/см кв.

Про це повідомляє прес-служба "Укртрансгаз".

1 березня російська сторона не поставила в Україну вже передплачені обсяги газу, які "Нафтогаз України" почав закуповувати у "Газпрому" на виконання рішення Стокгольмського арбітражу. Такі дії створили відповідну нестачу ресурсу в українській газотранспортній системі, через що Україна екстрено здійснила повне перепланування режиму роботи газотранспортної системи з метою забезпечення можливості постачання необхідних додаткових обсягів газу з країн ЄС.

У результаті "Укртрансгаз" терміново повідомив моніторингову місію Європейської Комісії про те, що безвідповідальні дії "Газпрому" створюють значні ризики щодо забезпечення безперебійного транспортування газу як для європейських, так і для вітчизняних споживачів.

Крім того, "Укртрансгаз" заявив, що попри значне збільшення транзиту газу територією України за останні 4 доби (з 217 до 257 млн м куб.), "Газпром" не витримує належний рівень тиску в магістральних газопроводах на вхідних точках в українську ГТС.