Скрипаль передав зовнішній розвідці Британії телефонний довідник ГРУ, - The Times

Ветеран ГРУ Сергій Скрипаль був високооплачуваним і особливо цінним агентом служби зовнішньої розвідки Великої Британії MI-6 і постачав своїм кураторам інформацію протягом 10 років

Він передав британській розвідці весь телефонний довідник ГРУ, пише The Times.

За даними видання, спершу Скрипаль потрапив в поле зору спецслужб Іспанії, де він перебував у відрядженні, але потім його вербуванням займалася МІ-6. Під час роботи у ГРУ, в 1995 році він зустрівся з офіцером британської спецслужби, який видавав себе за іспанського торгового ділового партнера.

Згодом Скрипаль розкрив інформацію, що є полковником ГРУ, про що вже знали його вербувальники.

Незабаром у нього був діагностований діабет і він повернувся в Москву, однак продовжував регулярно відвідувати Іспанію з метою проходження лікування та відпочинку. Там він розширював контакти з британськими колегами. У 2000 році він залишив службу в ГРУ і через свого колегу по армії отримав роботу в уряді Московської області, продовжуючи надавати британській розвідці корисну інформацію.

Потім агенти MI-6 зустрічалися з ним в будинку поблизу міста Малага (Іспанія). Зустрічі тривали по 3-4 години, за кожну з них Скрипаль отримував по $5-6 тис.