Верховний суд Росії остаточно заборонив антипутінську організацію "Артпідготовка"

Верховний суд Росії визнав екстремістським міжрегіональний громадський рух "Артпідготовка", який очолював оголошений в розшук один з лідерів російської опозиції, переможець внутрішньопартійних праймеріз ПАРНАСу на парламентських виборах 2016 року В'ячеслав Мальцев

Разом з цим, в обгрунтуванні апеляційної скарги адвокат Ігора Еліфханова, котрий представляє інтереси Мальцева, йшлося про те, що організація "Артпідготовка" в дійсності ніколи не існувала, повідомляє "Російське агентство правової та судової інформації"

"Рух діяв тільки у віртуальному просторі. Він являло особисту ініціативу громадян, жодних директив від Мальцева учасники руху не отримували", - цитує агентство слова Еліфханова.

Читайте такожЩо означала дата 05.11.17 і що цього дня могло статися у Росії

Однак прокурор Тетяна Лазарева просила залишити рішення суду першої інстанції без зміни: "Рух "Артпідготовка" має постійну назву та символіку, також є й керівник руху, який ставив перед членами об'єднання конкретні цілі і завдання".

За словами прокурора, учасники руху "Артпідготовка" здійснювали пропаганду ідей революції і закликали до організації масових заворушень з метою насильницького повалення у Росії державної влади, щодо багатьох учасників руху в 2017 році було порушено кримінальні справи за екстремістським статтями.

"Рішення Красноярського крайового суду про визнання руху" Артпідготовка "екстремістською організацією залишити без зміни", - підсумувала суддя.

Довідка

В листопаді 2017 року ФСБ повідомила про припинення діяльності законспірованої осередку руху "Артпідготовка", члени якої "планували 4 і 5 листопада здійснити екстремістські акції з метою провокації масових заворушень" (революція-05.11.17). У затриманих вилучили 15 пляшок із запальною сумішшю.

Діяльність осередків "Артпідготовки" було припинена в Москві, Красноярську, Краснодарі, Казані, Самарі і Саратові.

Проти Мальцева порушено кримінальну справу за частиною 1 статті 280 КК Росії (публічні заклики до здійснення екстремістської діяльності). Міщанський суд Москви санкціонував його заочний арешт, лідера "Артпідготовки" оголошено в міжнародний розшук.

Сам Мальцев продовжує вести щовечора на YouTube спрямовану проти режиму Путіна авторську програму "Погані новини" й ствердужє, що переховується у Франції.