Звести тюрму заради безпеки. Як японці страждають, щоб захиститися від цунамі

12-метрові укріплення навколо міст повинні запобігти катастрофі, але японцям не подобається бачити величезні стіни замість моря

Про це повідомляє Reuters.

11 березня 2011 відбувся  "Великий землетрус Східної Японії" - стихійне лихо з магнітудою 9,0, що стало найсильнішим в історії країни. Землетрус викликав потужне цунамі, що знищило понад 160 тисяч будинків в різних містах, а також стало причиною загибелі 16 тисяч осіб і аварії на ядерній станції "Фукусіма-1".

Щоб запобігти повторенню катастрофи, японська влада почала замінювати стандартні хвилерізи біля прибережних міст 12-метровими стінами, які повинні прийняти на себе основний удар. До 2018 року побудували близько 400 кілометрів огорож - їх вартість склала понад 12 мільярдів доларів.

"Навіть якщо хвиля буде вище, ніж стіна - у людей буде більше часу на евакуацію", - зазначив дослідник Хіроясу Каваї (Hiroyasu Kawai) в розмові з Reuters. Зведення стін ще не закінчено: за даними Japan Times, до 2017 року побудували тільки п'яту частину запланованих захисних споруд.

Спочатку місцеві жителі підтримали будівництво стін. Але через вісім років вони кажуть, що влада не консультувалися з ними під час робіт. Через це зміцнення вийшли занадто високими: вони закривають вид на море, заважають рибалкам і змушують городян відчувати себе в ув'язненні.

"Здається, ніби ми всі живемо у величезній в'язниці. Хоча ми навіть не зробили нічого поганого", - каже один з рибалок, Ацуси Фудзита. Інші жителі підкреслили, що величезні бетонні перешкоди відлякують туристів.

У деяких стінах зробили маленькі вікна: через них можна дивитися на воду.

Частина японців добре ставиться до укріплень: на їхню думку, так в місця, зруйновані землетрусом і цунамі, будуть більш охоче повертатися люди. Стіна для них - гарантія, що катастрофа 2011 року не повториться. Але з ними згодні не всі.

"Ми всі тут жили поруч з морем з покоління в покоління. Тепер стіна розділяє нас. І це нестерпно", - заявив місцевий підприємець Сотаро Усуї (Sotaro Usui).