"Іспанський диспетчер" отримав $48 тис. від росіян за брехню щодо малайзійського "Боїнга"

Розслідування журналістів виявило особу іспанського диспетчера, якого масово цитували російські ЗМІ на тему "українського сліду" в загибелі лайнера MH17

Про це повідомляє Радіо Свобода.

Після того, як літак рейсу MH17 був збитий в небі над Донбасом, російська пропаганда активно примножувала різні версії катастрофи. Одна з них базувалася на повідомленнях нібито іспанського диспетчера, який був показаний в ефірі іспанського підрозділу російського каналу RT.

"Диспетчер Карлос", який нібито працював у київському аеропорту Бориспіль і писав у Twitter під псевдонімом spainbuca про те, що українські літаки переслідували малайзійський Boeing, виявився людиною на ім’я Хосе Карлос Барріос Санчес. Він має судимості в Іспанії і був заарештований в Румунії за шахрайство.

Автори розслідування знайшли Санчеса і поспілкувалися з ним в WhatsApp. Він стверджує, що отримав загалом $48 тисяч з російських джерел як плату за свою роль «іспанського диспетчера Карлоса».

Також Санчес запевняє, що може надати докази, які підтверджують зв’язок росіян з обліковим записом @spainbuca в Twitter, а також банківські дані і записи розмов із працівниками RT. Хоча він так і не надав їх на прохання авторів розслідування. RT заперечив, що коли-небудь здійснював такі платежі.

Історія про "іспанського диспетчера" була використана також і президентом Росії Володимиром Путіним у розмові з режисером Олівером Стоуном.

Читайте також: Удавка на шиї Путіна: МН17 збили з російського "Бука"