Угода про асоціацію з ЄС стала гарантією, що Україна збереже незалежність, – нардеп

Угода про асоціацію стала запорукою існування та розбудови незалежності України

Про це заявив на відкритті XI Форуму "Європа-Україна" в польському місті Ряшів народний депутат, співголова української частини Парламентського комітету асоціації Україна-ЄС Микола Княжицький, повідомляє "Польсько-український портал".

Княжицький розповів про важливість Угоди про асоціацію для України.

"Угода для українців стала гарантією, що Україна збереже незалежність. Я б навіть сказав, збудує її. Головна проблема України – слабкість державних інститутів. Зокрема, спекулює на цій слабкості Москва – це елемент гібридної війни Росії проти України. Наша країна протягом багатьох років розвивалася як колонія Росії", – заявив політик.

Він розповів, що виконання різних частин Угоди про асоціацію між Україною та ЄС зі сторони України відбувається з різним темпом.

"Збираємося раз на кілька місяців із колегами з Європарламенту, щоб моніторити, яким чином і як швидко наша країна виконує Угоду про асоціацію. Загалом, із тих зобов’язань, які Україна взяла на себе, виконано 41%. Є сфери, фінансовий сектор чи освіта, де виконання – 100%. У гуманітарній політиці, загалом, 71%. У реформі охорони здоров’я – лише 4%", – заявив Княжицький.

Також він згадав про складні українсько-польські історичні дискусії.

"Коли говоримо про наші історичні проблеми, маємо пам’ятати, що в українсько-польських кривавих, злочинних і несправедливих конфліктах, українська держава не може бути винною, бо її тоді не було. Були конфлікти між громадянами Польщі різної національності. Серед них, на жаль, було багато українців", – сказав Княжицький.