73% - "за". Офіційний екзит-пол віддав Путіну "перемогу" в першому турі

У Росії завершилося голосування на виборах президента країни, о 21-й годині за московським часом закрилися виборчі дільниці у найзахіднішій у цій країні Калінінградській області

Про це повідомляє російська служба Радіо Свобода.

Згідно з даними Всеросійського центру вивчення громадської думки (рос. ВЦИОМ), Володимир Путін набрав більше 73% голосів. На другому місці знаходиться Павло Грудінін (11,2%), на третьому - Володимир Жириновський (6,7%), на четвертому - Ксенія Собчак (2,5%).

За даними Центрвиборчкому, явка по всій країні склала приблизно 60%. Спостерігачі організованого опозиціонером Олексієм Навальним ситуаційного центру заявляють, що реальна цифра нижче і становить 55%. Зауважимо, що за офіційними даними, на минулих виборах явка склала 65%.

Активісти, що знаходилися на виборчих дільницях і спостерігали за ходом голосування, неодноразово заявляли про такі порушення, як "вкидання", організовано підвіз виборців. Також повідомлялося про декілька випадків застосування сили до спостерігачів.

У Центрвиборчкомі стверджували, що "серйозних" порушень на виборах зафіксовано не було. В штабі Путіна, своєю чергою, заявили, що такі повідомлення надходили, але їх "одиниці".

Довідка

На посаду президента формально претендують 8 кандидатів: чинний глава держави Володимир Путін, лідер крайньо-правої ЛДПР Володимир Жириновський, телеведуча Ксенія Собчак, кандидат від КПРФ Павло Грудінін, бізнес-омбудсмен Борис Титов, голова партії "Комуністи Росії" Максим Сурайкін, лідер "Яблука" Григорій Явлінський і глава "Російського загальнонародного союзу" Сергій Бабурін .

При цьому опозиціонери називають високу явку головним пріоритетом влади, називають ці "вибори" незаконними й не сумніваються у тому що країну знову "очолить" Путін.