Клімкін запропонував прийняти британських дипломатів, яких висилають з Росії. Джонсону ідея сподобалась

Голові британського МЗС сподобалась пропозиція Павла Клімкіна щодо прийому в Україні дипломатів та співробітників Британської Ради, яких висилають з Росії

Про це повідомив міністр закордонних справ України Павло Клімкін у Twitter.

Під час зустрічі в форматі "Група друзів України в ЄС+Україна" Павло Клімкін поспілкувався з очільником британського МЗС Борисом Джонсоном та висловив солідарність з Британією у справі отруєння шпигуна Скрипаля.

"Запевнив, що буду радий вітати британських дипломатів та співробітників Британської Ради, яких висилають з Росії. Йому ця ідея сподобалася", - заявив Клімкін.

  • Сергій Скрипаль - колишній полковник ГРУ. У Росії його засудили за звинуваченням у шпигунстві на користь Великої Британії. The Times пише про його роботу на британську корону починаючи з 1995 року.
  • 4 березня полковника та його дочку Юлію виявили у непритомному стані на лавці поблизу торгового центру в Солсбері й ушпиталили з симптомами отруєння сильнодіючою синтетичним речовиною. Вони досі перебувають у стані коми.
  • Пізніше з ознаками отруєння були госпіталізовані 2 британських поліцейських, які виявили уражених отрутою Сергія та Юлію Скрипалів. Один з них невдовзі прийшов до тями.
  • Сліди отрути знайшли у піцерії в Солсбері, де Скрипаль обідав разом із донькою.
  • 9-10 березня на цвинтарі, де поховано сина "перебіжчика" Олександра та його дружину Людмилу, британські слідчі провели ексгумацію. Як зазначається, правоохоронців могли цікавити насамперед рештки Скрипаля-молодшого, котрий у 2017 році раптово помер ніби як від раку печінки, вирушивши з екскурсією до Санкт-Петербургу.
  • Газета The Telegraph оприлюднила версію, за якою токсичну речовину "Новачок", якою отруївся Скрипаль, могли підкинути його дочці, коли вона перебувала у Москві. Ще одна версія говорить про отруєння у їхньому будинку.
  • Прем'єр-міністр Великої Британії Тереза Мей оголосила про висилання з країни 23 російських дипломатів. Крім того, Британія викликала російського посла та припинила двосторонні зв'язки з Росією.
  • У відповідь на це Міністерство закордонних справ РФ оголосило персонами нон-грата 23 британських дипломатів.
  • На думку голови МЗС Британії Бориса Джонсона, Росія знаходить все більш абсурдні заперечення у справі отруєння колишнього шпигуна Сергія Скрипаля.