Російські ЗМІ стверджують, що "Новачок" вивозили з Росії у 1990-х роках

Російські ЗМІ оприлюднили дані розслідування, згідно з якими отруйна речовина "Новачок" була продана за межі Росії у 1990-х роках

Про це повідомляє "Новая газета".

Документи кримінальної справи про отруєння глави "Росбізнесбанку" Івана Ківеліді в 1995 році, свідчення експертів і свідків, а також фахівців, що мають стосунок до речовин системи "Новачок", говорять про те, що роботи з речовиною проводилися в Росії "в період до 1994 року". За даними слідства, нібито сотні смертельних доз цього препарату опинилися у руках криміналітету. Нагадаємо, що саме цією речовиною отруїли російського екс-розвідника Сергія Скрипаля.

У матеріалах кримінальної справи про вбивство Ківеліді, є протоколи допитів професора Леоніда Рінка. Слідство тривало декілька років. І в 1999-2006 роках Рінк надав грунтовні і цікаві свідчення про отруйну речовину. Про те, як отримав її в режимній державній установі і продавав або передавав різним людям, пов'язаним з криміналом.

Зокрема, навесні 1995 року, за даними російського слідства, одну ампулу речовини придбав громадянин Латвії Артур Таланов. Як він заявляв, це було зроблено "з метою самооборони".

Таланов згодом брав участь в нападі на інкасаторські машини, був поранений і опинився під слідством в Естонії, коли разом з партнерами намагався пограбувати інкасаторів. Прізвище Таланова фігурувало у справі про отруєння банкіра Ківеліді.

Цікаво, що саме Леонід Рінк дав "РИА Новости" скандальне інтерв'ю під назвою "Отруїти Скрипаля могли британці". У початковому варіанті інтерв'ю Рінк говорив про те, що "Новачок - не речовина. Це ціла система застосування хімічної зброї", і що "прийнята в СРСР на озброєння система іменувалася "Новичок-5". Без цифр назва не використовувалася".

Читайте також: Шпигунські ігри, "Новачок", Скрипаль і 14 вбивств: як Кремль позбувається колишніх розвідників