Російські журналісти відмовляються від акредитації у Держдумі через скандал з сексуальними домаганнями

48 представників ЗМІ відмовились від акредитації у російській Держдумі через незгоду з рішенням комісії з питань депутатської етики у "справі Слуцького"

Про це повідомляють російські ЗМІ.

У лютому одразу декілька журналісток парламентського пулу звинуватили у сексуальних домаганнях очільника комітету Держдуми з міжнародних справ, депутата від ЛДПР Леоніда Слуцького. За словами жінок, депутат хапав їх за статеві органи, намагався поцілувати в губи і вимагав домашню адресу. Про це вони на умовах анонімності розповіли телеканалу "Дождь".

На сторінці у Facebook Слуцький назвав звинувачення наклепом, а матеріал телеканалу пропагандою, яку підготували до президентських виборів.

"Якщо у когось є до мене претензії, то нехай ці люди висловлять їх мені в обличчя. З ділової точки зору до мене причепитися складно, ось і вигадали “харасмент”, - заявив депутат.

Під час прес-конфереції 8 березня спікера Держдуми В’ячеслава Володіна запитали, чи відбудеться розгляд справи щодо сексуальних домагань з боку Слуцького.  

"Якщо вам небезпечно, міняйте професію, міняйте місце роботи", - заявив він, передає "Ведомости".

У результаті журналістки подали скаргу до комісії Держдуми з депутатської етики. Засідання відбулось у закритому режимі 14 березня. Перед комітетом виступили кореспондентка російської служби BBC Фаріда Рустамова, заступник головного редактора RTVI Катерина Котрікадзе і продюсер телеканалу "Дождь" Дарина Жук. Рустамова розповіла про записану на диктофон розмову з депутатом, де він пропонує жінці стати його коханкою. Однак, вислухавши жертв, комісія не знайшла "поведінкових порушень" у Слуцького, повідомляє "РИА новости".

Згодом журналісти The Insider поспілкувались з членом комітета з депутатської етики Раїсою Кармазіною. Вона розповіла, що комітет не став слухати аудіозапис, та заявила, що не вірить "жодному слову" обвинувачень проти Слуцького.

"Що ви з мухи слона-то робите? Леонід - благородна людина! Не вірю жодному слову! Чому ці журналістки так довго чекали?”, - заявила Кармазіна.

Вона також рекомендувала звертатись до правоохоронних органів, заявивши "прийде до комітету інформація зі слідчих органів, скажуть, що це дійсно було, ми розглянемо”.

"Я себе сама захищала і захищаю. До мене ніхто не домагівався (рос. "домагивался" - саме так заявила депутат). Була в триста разів гарніше, ніж вони! І не дурніша за них! 50 років працюю - 49 років стажу буде 1 липня - з 18 років, ніхто не домагівався! Чи не давала приводу і не давала нічого! А якби хто домогнувся - вліпила б!", - підсумувала Кармазіна.

Обурившись таким рішенням комітету, ЗМІ почали відкликати своїх журналістів з Держдуми. 22 березня Meduza повідомила, що першими відкликали видання "Дождь", "РБК" и "Коммерсантъ". Згодом до них приєдналися радіостанція "Эхо Москвы", інтернет-видання Znak.com и "Новая газета".

"Серед них 39 співробітників медіа-холдингу РБК, сім - "Дождя" і по одному кореспонденту від інтернет-ЗМІ Znak.com і Новой газеты”, - йдеться у повідомленні "Інтерфаксу".