Австралія видворить російських дипломатів-шпигунів у відповідь на отруєння Скрипаля

Уряд Австралії ухвалив рішення про видворення російських дипломатів-шпигунів у відповідь на отруєння екс-розвідника Сергія Скрипаля

Про це йдеться в офіційній заяві, розміщеній на сайті прем'єр-міністра Австралії Малкольма Тернбулла.

У документі зазначається, що двох російських дипломатів, ідентифікованих як не заявлених співробітників розвідки, буде видворено з країни протягом семи днів. 

Австралійський уряд вважає, що такі дії відображають шокуючий характер застосування хімічної зброї в Європі вперше з часів Другої світової війни з використанням дуже летальної речовини в населеному районі, що ставить під загрозу безліч життів інших людей. 

"Таку атаку не повинна толерувати жодна суверенна нація. Ми рішуче підтримуємо заклик до Росії стосовно того, щоб вона розкрила всю повноту своєї програми з розробки хімічної зброї відповідно до міжнародного права", - наголосили у заяві. 

Зазначимо, 26 березня президент США Дональд Трамп наказав вислати з країни 60 росіян та закрити російське консульство у Сіетлі. Пізніше того ж дня Україна вислала 13 російських дипломатів у відповідь на отруєння Скрипаля. 

Очільник МЗС Польщі Яцек Чапутович заявив, що країни Євросоюзу також почали висилати російських дипломатів. Серед них, зокрема, Німеччина, Литва, Латвія, Естонія та інші. 

Тим часом Ісландія оголосила дипломатичний бойкот проведенню Чемпіонату світу з футболу-2018 у Росії. Ісландські політики призупинили двосторонні зустрічі з російськими колегами.

Читайте також: Шпигунські ігри, "Новачок", Скрипаль і 14 вбивств: як Кремль позбувається колишніх розвідників