"Поправки Лозового": у поліції розповіли, як змінилась їхня робота після нового порядку поховання

Через зміни до Кримінального процесуального кодексу судді часто не встигають за один день видати дозвіл на поховання

Про це повідомляє прес-служба Нацполіції.

За словами заступника глави Нацполіції Віталія Невгада, у Головному слідчому управлінні створили робочу групу, яка щоденно аналізує  роботу слідчих підрозділів з моменту прийняття змін до Кримінального процесуального кодексу.

Аналіз діяльності слідчих підрозділів свідчить, що впродовж 10 днів по Україні судами розглянуто в середньому близько 60 відсотків клопотань про проведення експертиз, направлених слідчими Нацполіції.

"У нас за ці 10 днів зафіксовано 7782 факти смерті громадян. Слідчими розглянуто 5849 фактів. Тобто, це не є проблематикою. До Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено 1 949 фактів. І саме тут маємо певні складнощі", - підкреслив Невгад.

Читайте також: Чи зміняться правила поховання після "поправки Лозового". Пояснюємо без "зради"

Він додав, що фактично за всіма цими фактами (1925 із 1949) призначено експертизи. Проте інколи процес видачі дозволів на видачу тіл для захоронення може затягнутись. Так, 41% (794 дозволів) від загальної кількості наданих клопотань суд видав протягом доби, 39% (753) протягом двох діб, 13% (259 дозволів ) на третю добу. Окрім того, фіксуються терміни більше чотирьох діб - це понад 120 дозволів (або 6,5% від кількості поданих клопотань).

"Це перший момент, коли кількість клопотань в судах з кожним днем буде зростати. Друге - можливість направлення подань в суди у вечірній час або у вихідні дні. Це теж поки у деяких регіонах є проблемою”, - зазначив заступника глави Нацполіції.

Відтак у Нацполіції наголосили на необхідності негайного проведення на місцях зустрічей з представниками судів та прокуратури.

"Опрацювати питання та алгоритм взаємодії для того, аби не було збоїв у роботі правоохоронної системи. Закон прийнятий, і ми повинні його виконувати. Жодні зміни в законодавстві не повинні негативно вплинути на організацію нашої з вами роботи", - підкреслив Невгад.