З Канади видворять російських дипломатів, які могли підірвати безпеку країни

Влада Канади ухвалила рішення про видворення російських дипломатів на знак солідарності з Британією у відповідь на отруєння екс-шпигуна Сергія Скрипаля

Про це йдеться в офіційній заяві міністра зовнішніх справ Канади Христі Фріланд. 

Вона зауважила, що отруєння Скрипаля є мерзенним, огидним і нерозважливим актом, що потенційно загрожує життю сотень людей.

Через це канадська влада вирішила вжити заходів проти сімох російських співробітників. Зокрема, з країни висилають чотирьох росіян, які працюють або у посольстві Росії в Канаді, або у російському генконсульстві в Монреалі.

"Ці чотири особи були ідентифіковані як співробітники розвідки або особи, які використовували свій дипломатичний статус, щоб підірвати безпеку Канади або втручатися в нашу демократію. З аналогічних причин, три заяви російського уряду про додатковий дипперсонал в Канаді будуть відхилені", - наголосила Фріланд. 

Зазначимо, 26 березня президент США Дональд Трамп наказав вислати з країни 60 росіян та закрити російське консульство у Сіетлі. Пізніше того ж дня Україна вислала 13 російських дипломатів у відповідь на отруєння Скрипаля. 

Очільник МЗС Польщі Яцек Чапутович заявив, що країни Євросоюзу також почали висилати російських дипломатів. Серед них, зокрема, Німеччина, Литва, Латвія, Естонія та інші. 

Тим часом Ісландія оголосила дипломатичний бойкот проведенню Чемпіонату світу з футболу-2018 у Росії. Ісландські політики призупинили двосторонні зустрічі з російськими колегами. Уряд Австралії ухвалив рішення про видворення двох російських дипломатів-шпигунів

Читайте також: Шпигунські ігри, "Новачок", Скрипаль і 14 вбивств: як Кремль позбувається колишніх розвідників