Ракета Space X пробила в іоносфері Землі дірку. Як таке сталося

У серпні минулого року ракета Falcon 9 відправила на орбіту супутник Formosat-5. Тепер науковці повідомили, що цей запуск проробив в іоносфері дірку діаметром 900 кілометрів

Про це повідомляє ARS Technica.

24 серпня 2017 року Falcon 9 стартував з американської військової бази Ванденберг з вантажем у вигляді тайванського супутника Formosat-5.

Зазвичай незабаром після старту космічна ракета рухається на висоті 80-100 кілометрів майже паралельно поверхні планети, виробляючи V-подібні ударні хвилі в іоносфері планети. Однак ця ракета за п’ять хвилин піднялася на висоту понад 300 кілометрів, більшу частину шляху рухаючись майже вертикально.

Тайванські і американські вчені виявили, що призвело до формування гігантських ударних кругових хвиль. Через 13 хвилин після старту носія в іоносфері Землі виникла дірка, яка в результаті розширилась до діаметру в 900 кілометрів.

Читайте також: Маск хоче забезпечити Wi-Fi всю планету. Як діятиме новий проект від SpaceX

Це призвело до збоїв в роботі навігаційної системи над західними територіями США і прилеглих до них районах Тихого океану загальною площею 1,8 млн квадратних кілометрів. Через такий ефект датчики GPS показували похибку на один метр – даний ефект зберігався протягом декількох годин, а за впливом на навігаційні прилади його можна порівняти з локальними порушеннями магнітного поля.

Іоносферний шар розташовується на висоті 60-1000 кілометрів від поверхні Землі. Це верхня частина атмосфери Землі.

Читайте також: Найпотужніша ракета за останні 30 років.Все, що потрібно знати про тріумфальний запуск Falcon Heavy