Лікування безкоштовне, втім 100 тис. досі не виплатили. Експерт розповів про життя звільнених з полону на Донбасі

Психологічний супровід осіб, які повернулися до України після утримування на окупованому Донбасі, здійснюється на базі “Феофанії”, де вони проходять лікування

Про це та інше в інтервью телеканалу UA.TV розповів координатор відділу документування порушень прав людини на Донбасі благодійного фонду “Восток-SOS” В'ячеслав Ліхачов.

Нагадаємо, 27 грудня 2017 року відбулося наймасштабніше в історії російсько-української війни повернення українців з полону ОРДЛО - 73 військових та цивільних. 

31 січня Уряд ухвалив рішення про надання їм державної допомоги. Зокрема йдеться про одноразову виплату родинам прибулих з полону у розмірі 100 тисяч гривень.

Експерт благодійного фонду розповів про подальшу роботу в цьому напрямку. 

Особи, які прибули з полону, отримали медичну допомогу, що стосувалася як наслідків тортур, так і симптомів хронічних захворювань, що загострились під час перебування під вартою бойовиків. Дороговартісне лікування в “Феофанії” компенсує держава.

Але це ще не все. З постраждалими працюють фахівці з США, які здійснюють психологічний супровід кожного, хто пережив реалії ув'язнення. 

Але є й зворотній бік медалі, зазначає  В'ячеслав Ліхачов. За його словами, вищевказана одноразова виплата поки що залишилася на папері - фактично жоден із 73 українців її не отримав на руки. 

Втім, у деяких регіонах постраждалі отримали допомогу від місцевих бюджетів. Допомога здебільшого надавалася благодійними фондами та громадськими організаціями. 

Першочергова проблема - відсутність офіційного державного  статусу для цивільних людей, які перебували  в полоні, зазначає експерт. Висловлює надію, що ситуацію змінить законопроект, зареєстрований у Раді 27 березня. 

Законопроект окреслює правовий статус і соціальні гарантії осіб, які незаконно позбавлені волі, є заручниками або засуджені на тимчасово окупованих територіях та за її межами. За словами Ліхачова, він поки недопрацьований, але вселяє оптимізм щодо дієвої допомоги, на яку можуть розраховувати колишні військовополонені.