Фонд держмайна передумав продавати "Турбоатом" та низку ТЕЦ

Фонд держмайна України переглянув перелік об'єктів для приватизації у 2018 році, виключивши з нього контрольні пакети акцій 5 обленерго, блокуючі пакети акцій 3 обленерго і "Донбасенерго”

Про це повідомляє “Інтерфакс-Україна".

У нових списках в порівнянні із затвердженими минулого року відсутні 75,22% акцій "Турбоатома", 51% акція Запорізького титано-магнієвого комбінату, 50%  "Азовмаша", 40% підприємства "Світ ласощів".

З 4 запланованих до продажу ТЕЦ - Криворізької, Миколаївської, Дніпровської і Херсонській, залишили тільки Миколаївську.

Одночасно до списків включені блокпакети 25% акцій "Нафтохіміка Прикарпаття" і "Нафтопереробного комплексу “Галичина", а також 100% "України туристичної", 76,7% акцій Херсонського бавовняного комбінату.

В оновленому переліку в групі найбільших об'єктів, що підлягають приватизації у поточному році, залишилося тільки чотири позиції: 99,5% акцій Одеського припортового заводу (ОПЗ), 99,9% - "Сумихімпром", 68% - Запорізького виробничого алюмінієвого комбінату і 78,29% - "Центренерго". Конкурс на продаж перших трьох підприємств заплановано на травень, "Центренерго" - на червень.

У ФДМ пояснюють, що таке істотне скорочення списку об'єктів для приватизації у 2018 році пов'язане з тим, що лише зазначені об'єкти підпадають під перехідні положення нового закону. У Фонді пояснили, що додатковий список об'єктів з активами понад 250 млн грн для продажу цього року буде ухвалено урядом.

Як повідомлялося, держбюджет-2017 передбачав 17,1 млрд грн надходжень від приватизації,, проте бюджет отримав лише 3,4 млрд грн. Основну суму в 3,05 млрд грн Фонд отримав за рахунок продажу в серпні блокпакетів акцій енергокомпаній, які викупила група СКМ Ріната Ахметова, що вже володіє в них контрольним пакетом. Держбюджет-2018 передбачає надходження від приватизації 21,3 млрд грн.