В Україні заборонили виловлювати більше 3 кг риби

З 1 квітня в 21 області України набрала сили нерестова заборона на вилов риби

Про це повідомляє прес-служба Держрибагентства.

Відповідно до Правил любительського та спортивного рибальства, під час нересту дозволяється виключно любительське рибальство однією поплавковою або донною вудкою із одним гачком і спінінгом. Рибалити можна з берега в межах населеного пункту у дозволених місцях, за визначеними межами нерестовищ. Заборонено будь-який інший спосіб риболовлі, в тому числі, з перевищенням дозволеної добової норми вилову - 3 кг.

Крім того, заборонено пересування плавзасобів (човнів), організацію змагань з рибальства, проведення підводного полювання, проведення вибухових та інших видів робіт, добування будівельних матеріалів (видобування піщано-гравійної суміші, розчистку русел річок, днопоглиблення, берегоукріплення тощо). У рибогосподарських водних об’єктах України заборонене видобування водних живих ресурсів на час ходу риби на нерест.

У забороні масового вилову риби йдеться про Вінницьку, Волинську, Донецьку, Дніпропетровську, Житомирську, Івано-Франківську, Запорізьку, Луганську, Львівську, Миколаївську, Кіровоградську, Київську, Полтавську, Тернопільську, Харківську, Херсонську, Хмельницьку, Сумську, Рівненську, Чернівецьку, Черкаську області та місто Київ.

У Чернігівській області заборона набере сили з 6 квітня, в Миколаївській - з 5 квітня. У Закарпатській області масовий вилов риби заборонений ще з 31 березня. Терміни заборони відрізняються залежно від областей та водойм. З детальною інформацією можна ознайомитися у наказах відповідних територіальних управлінь.

Також з 1 квітня у 15 областях встановлено заборону на вилов раків. Йдеться про Вінницьку, Донецьку, Київську, Кіровоградську, Полтавську, Сумську, Харківську, Рівненську, Луганську, Хмельницьку, Миколаївську, Житомирську, Черкаську, Дніпропетровську, Чернігівську області. У Запорізькій області ловити раків заборонять із 10 квітня, в Івано-Франківській області нерест раків розпочався ще 20 жовтня 2017 року і триватиме до 10 червня.

Разом із цим заборонено продаж риби, ікри і водних безхребетних та продуктів їх переробки без наявності документів, що підтверджують законність їх придбання. Риба з любительського лову, в тому числі в нерестовий період, використовується лише для особистого споживання, а не для продажу.

За порушення правил рибальства каратимуть як штрафами, так і притягненням до кримінальної відповідальності. Сума штрафів за порушення правил рибальства становить від 34 до 170 грн., за грубе порушення правил рибальства - від 340 до 680 грн. Наразі, у Раді перебуває законопроект щодо посилення відповідальності за порушення правил рибальства, який передбачає підвищення мінімального штрафу до 1700 грн. разом із відшкодуванням заподіяної українській природі шкоди.