У 2017 році імпорт товарів з Росії до України зріс на 40%, - експерти

Аналітики виявили, що за 2017 рік показники зовнішньо-економічної діяльності України з Росією зросли

Про це повідомляє YouControl з посиланням на Держстат.

За 2013-2016 роки товарообіг між Україною та Російською Федерацією скоротився у 4,4 рази. Однак, у 2017 спостерігається пожвавлення торгових відносин.

Найбільша частка імпорту з РФ – нафта, добрива і чорні метали

Порівнюючи 2016 та 2017 рік, значно зріс імпорт - на 40% (з 5,1 до 7,2 млрд доларів). Найбільшу частку в ньому займає, прогнозовано, нафта, добрива і чорні метали. Минулого року Україна отримала на 161% більше залізничних локомотивів та 191% більше свинцю з Росії.

Торгове пожвавлення відбулось серед поставок мінералів. Якщо у 2014 році Україна фактично здобула незалежність від поставок газу з Росії та у 2015 році імпорт мінеральних продуктів впав удвічі, то у 2017 році відбулось знову зростання їх грошового об’єму на 42,9%.

Читайте також: Попри війну, торгівля між Україною та Росією зростає. Чому так відбувається

Зростання негативного торговельного сальдо у 2017 році спостерігається і серед хімічної продукції, полімерних матеріалів, дорогоцінних металів та каміння, деревини та виробів з неї, будматеріалів, продукції рослинництва. Відтак Україна стала більш залежною від поставок цих товарів з Росії.  

Найбільше експортували до РФ мінеральну та хімічну продукцію, машини та обладнання

Експорт товарів з України до Росії у 2017 році порівняно з 2016-м зріс на 10% (з 3,5 до 3,9 млрд доларів). Минулого року Україна найбільше продавала північному сусіду мінеральної та хімічної продукції, машин та обладнання. Також з України відправилось на 163% більше жирів рослинного та тваринного походження.

Позитивне торговельне сальдо і незначне нарощення експорту з України до Росії спостерігається у металургійній сфері, харчовій промисловості, експорті жирів та олій, взуття та головних уборів, машин та обладнання, текстилю. Обсяг продажів приладів та апаратів, меблів, іграшок та інших промтоварів залишається майже незмінним впродовж двох останніх років.