ГПУ паралельно розслідувала справу Бубенчика і вбивства майданівців з 2014 року, - Горбатюк

Генеральна прокуратура одночасно проводила розслідування справи Івана Бубенчика та загиблих на Майдані, бо ці справи "неможливо здійснювати окремо"

Про це повідомив голова департаменту спеціальних розслідувань ГПУ Сергій Горбатюк в ефірі Еспресо.TV.

Справа Бубенчика розслідувалася з 2014 року, як і справи про вбивство протестувальників на Майдані.  За словами Горбатюка, ці розслідування проходили паралельно, адже їх "неможливо здійснювати окремо".

"У ході розслідування встановлюються усі обставини для того, щоб дати оцінку. Якщо протестувальник захищається від неправомірних нападів, цей стан необхідної оборони або крайної необхідності. Відповідно у цьому випадку кримінальна справа закривається”, - зазначив Горбатюк.

Якщо ж у ході розслідування встановлено, що справа не містить елементи самозахисту, тоді вбачається ознаки умисного застосування зброї проти правоохоронців та умисного вбивства.

Читайте також: Справа Бубенчика: помилка, реванш чи інформаційна провокація

Горбатюк наголосив, що він має забезпечити об’єктивне розслідування, а дати оцінку справі може лише спираючись на докази.

"Не стоїть питання за будь-яку ціну притягти до відповідальності будь-кого. А питання якраз дати оцінку на підставі повних зібраних доказів. Є багато випадків, коли протестувальники захищаючись спричиняли якісь поранення правоохоронцям”, - зазначив Горбатюк.

  • Нагадаємо, раніше ГПУ затримала Івана Бубенчика, який заявляв, що під час Революції Гідності стріляв із автомата по підрозділах "Беркуту" та вбив двох із них.
  • У ГПУ заявили, що закон про амністію учасників Революції Гідності не може бути застосований до підозрюваного у вбивстві "беркутівців" Івана Бубенчика.
  • 4 квітня генпрокурор України Юрій Луценко назвав неправильною кваліфікацію дій учасника Революції Гідності Івана Бубенчика, підозрюваного у вбивстві двох "беркутівців". Луценко прийняв рішення про зміну групи прокурорів щодо даного епізоду розслідування, яку очолить його заступник Анжела Стрижевська.