За ситуацією з порушенням прав журналіста Гусейнова слідкують в усьому світі, - Княжицький

Відкрито кримінальне провадження проти прокурора, який викрав паспорт журналіста Фікрата Гусейнова просто після судового засідання

Про це під час брифінгу у стінах парламенту заявив голова Комітету Верховної Ради з питань культури й духовності, депутат "Народного фронту" Микола Княжицький, повідомляє Еспресо.TV.

"Ми прийшли сюди, щоб звернути увагу на порушення прав людини громадянина Нідерландів, журналіста Фікрата Гусейнова", - говорить нардеп.

Журналіст опозиційного азербайджанського каналу, який веде мовлення з Брюселю, приїхав відкрити корпункт у Києві. 14 жовтня був затриманий у бориспільському аеропорті, оскільки був поданий до розшуку в Інтерпол. 

Пізніше Гусейнова взяв на поруки нардеп Микола Княжицький. 

"Він утримувався в Україні без жодних на те підстав, без жодних прав. Тільки тому, що його намагалися викрасти чи видати в ту країну, яка його розшукувала чи переслідувала з політичною метою", - наголосив Княжицький. 

3 квітня суд відпустив Гусейнова. Але прокурор прокуратури київської області незаконно вилучив його паспорт. 

Депутат та правозахисники звернулися з відкритим листом до омбудсмена Людмили Денисової та Генпрокурора Юрія Луценка. 

"Вчора омбудсмен відкрив відповідне провадження проти прокурора, який порушив права журналіста. За цією справою слідкують правозахисні органи і журналістські організації в усьому світі", - підсумував Княжицький. 

Довідка:

Фікрат Гусейнов (Гусейнлі) – відомий азербайджанський журналіст і правозахисник. Протягом останніх півтори років незалежні й опозиційні ЗМІ в Азербайджані є об’єктом репресій з боку влади, яка в такий спосіб намагається змусити припинити критику вже більше десятка незалежних і опозиційних журналістів, причому деякі з цих людей також піддавалися фізичним нападам з боку невстановлених осіб. Після травневого візиту в Азербайджан Робоча група ООН із свавільних затримань заявила, що в країні продовжуються такі затримання правозахисників, журналістів, політичних та релігійних лідерів.

Із справи Фікрата Гусейнова відомо, що 14 жовтня 2017 року він був затриманий Державною прикордонною службою України в Міжнародному аеропорті "Бориспіль", а 17 жовтня – заарештований Бориспільським районним судом на 18 діб, з метою подальшої екстрадиції.

За тиждень до затримання, 6 жовтня 2017 року, Фікрат Гусейнов без проблем прилетів до України з метою відкриття українського відділення опозиційного азербайджанського супутникового телеканалу Turan.TV. За словами Гусейнова, впродовж усього часу перебування в Україні він бачив, як за ним спостерігають спецслужби. Як виявилося, в міжнародний розшук він був оголошений під час перебування в Україні на запит Республіки Азербайджан.

Влада цієї держави заявляє, що Гусейнов у 2008 році залишив країну з метою організації нелегальної міграції окремих громадян з Республіки Азербайджан. Насправді пан Гусейнов опинився за межами Азербайджану після того, як його викрали, жорстоко побили та поранили ножем в шию. Розслідування цього факту було зам’ято, однак обставини цієї справи були включені у текст Резолюції ПАРЄ №1505 (2006) щодо оспорювання повноважень парламентської делегації Азербайджану.