Лотереї принесуть мільярдні прибутки до держбюджету України через прозору систему е-обліку

Лотереї в Україні можуть приносити мільярдні прибутки до державного бюджету завдяки прозорій системі електронного обліку

Про це заявив народний депутат, голова парламентського комітету з питань інформатизації та зв'язку Олександр Данченко в ефірі телеканалу Еспресо.TV

"Лотерейний бізнес може приносити мільярдні прибутки до державного бюджету України, але спочатку треба ввести єдину систему обліку надходжень від продажу лотерейних квитків", - наголосив Данченко. 

За його словами, у всіх європейських країнах є такі системи, вони успішно працюють. І поки такої системи не буде в Україні, прибутки від лотерейного бізнесу залишатимуться  в тіні.

"Є централізована система, яка у Міністерстві фінансів стоїть, чи у податковій, такий собі процесинговий центр, до якого має бути підключена кожна точка продажу лотерей. Вони під'єднуються он-лайн. Людина прийшла, купила лотерею, виграла, чи не виграла, але ця транзакція в центральній системі, вона вже обрахована, на неї нараховані податки. Тобто, кожної хвилини з усієї країни від усіх операторів поступає інформація, і кошти ідуть в он-лайн. У нас же ситуація поки така: ти купив лотерейний квиток, але не знаєш, кому ти заплатив ці кошти, чи це легально?  Легального контролю немає!", - зауважив Данченко.

Він прогнозує, що таку єдину систему можна розробити за 4-5 місяців, і  гравці ринку можуть самі профінансувати її створення і передати державі. Досвід країн ЄС підказує: саме на величезні і прозорі надходження від прибутків  лотерейного бізнесу можна фінансувати спорт, культуру, соціальні проекти.

Але поки введення прозорої схеми Е-обліку лотерей відкладається. І навіть в  нових “Ліцензійних умовах” для гравців лотерейного ринку, розроблених Міністерством фінансів, немає чіткої і прозорої схеми контролю прибутків операторів.

"А бізнес, який знаходиться в тіні, може бути джерелом фінансування лобістських груп, які готуються вже  до виборів" - припустив народний депутат.