Теракт біля "Еспресо”: Стало відомо, хто організував замах на Мосійчука

Теракт біля офісу телеканалу "Еспресо”, під час якого загинули двоє людей і постраждав народний депутат Ігор Мосійчук, організував представник Головного управління Генштабу Збройних сил Росії

Про це повідомили перший заступник прокурора Києва Павло Кононенко та заступник голови СБУ Віктор Кононенко, передає прес-служба СБУ.

"Оперативник ГУ Генштабу Збройних сил РФ в’їхав до України за підробленими документами для безпосередньої координації дій виконавців", - розповів Віктор Кононенко.

Аналіз відео з камер спостереження дав змогу встановити всю послідовність подій у вечір теракту та під час його підготовки.

"Слідчі провели кропітке вивчення даних, що дало можливість відновити увесь ланцюжок організації теракту", - сказав Павло Кононенко.

Читайте також: Друге народження Мосійчука. Чим відомий нардеп-радикал, на якого скоїли замах

Спецслужбовці встановили особи трьох виконавців злочину, присутність яких спільно з представником російського Генштабу була неодноразово зафіксована на місці планування теракту.

"Двох фігурантів справи спецслужби РФ завербували під час перебування на тимчасово анексованій території Криму та візитів до Росії", - наголосив Віктор Кононенко.

Після здійснення замаху зловмисники залишили територію України. У рамках кримінального провадження їм повідомлено про підозру у скоєнні злочину, їх оголосять у міжнародний розшук.

"Нам відомо, де вони переховуються від українського правосуддя", - наголосив Віктор Кононенко.

Правоохоронці затримали третього виконавця теракту, який у гаражі встановлював вибуховий пристрій на придбаний одним із зловмисників мопед. Під час обшуку  в гаражному кооперативі оперативники СБУ вилучила 5 тротилових шашок, 2 гранати РГД-5, гранатомет РПГ-26, вогнепальну зброю та дроти, використані для монтажу вибухівки.

Наразі зловмисника заарештовано.