Медреформа: МОЗ обіцяє не звільняти лікарів і не закривати лікарні

Міністерство охорони здоров'я не має наміру скорочувати кількість лікарів та лікарень на тлі медичної реформи

Про це заявила заступник міністра охорони здоров’я Ольга Стефанишина в інтерв'ю каналу UATV.

Вона зауважила, що лікарям з 1 липня будуть нараховувати зарплату по-новому: вона буде залежати від кількості пацієнтів, які звернулися до медиків.

Вона нагадала, що пацієнти тепер можуть самі обирати сімейного лікаря, незалежно від прописки. Для цього з ним треба підписати декларацію. 

Читайте також: Доступні ліки і лікування за кордоном: уряд схвалив план медреформи-2018

При цьому на кількість пасажирів встановлено певний ліміт: не більше 2 тисяч пацієнтів на рік для терапевтів, 1800 - для сімейних лікарів і 900 - для педіатрів.

Відповідно до нових правил, сімейний лікар тепер перший, до кого має звернутися пацієнт. Він оцінюватиме стан людини та вирішуватиме, яке саме лікування їй потрібно.

Стефанишина зауважила, що ніхто спеціально скорочувати лікарів не буде, адже реформа націлена на те, щоб лікарів було достатньо для всіх пацієнтів.

Читайте також: Обрати сімейного лікаря: як жити в умовах медичної реформи

"Це регулюватиметься популярністю. Тобто, якщо у лікаря буде досить пацієнтів, то він працюватиме. Це вже залежить від лікарні та його особистих міркувань, чи захоче він залишатися на роботі. Повторюю, МОЗ не збирається звільняти лікарів і скорочувати лікарні. Це буде залежати від місцевої влади і лікарень", - наголосила вона.