Обрати сімейного лікаря: як жити в умовах медичної реформи

Уляна Букатюк
19 березня, 2018 понедiлок
11:59

Покрокова інструкція, як обрати сімейного лікаря та записатися на прийом онлайн, випробувана на власному досвіді. До чого слід бути готовими

Вже з 1 квітня 2018 українці почнуть підписувати декларації з сімейними лікарями. Та є ще чимало громадян, які не знають, кому довірити своє здоров’я. Як без значних зусиль знайти свого лікаря та до чого слід бути готовими в межах реформи охорони здоров’я

Способи пошуку лікаря

Еспресо.TV вже не раз пояснювало тонкощі медичної реформи, яка набула чинності в Україні з початку 2018 року. Головна новація - тепер державні гроші “ходитимуть” за пацієнтом, а не за закладом в районі, де той прописаний.

Читайте також: Медична реформа: Відповіді на всі питання

Та задля того, щоб користуватися всіма перевагами майбутньої системи охорони здоров’я, потрібно знайти сімейного лікаря. Саме він повинен стати для вас чи навіть вашої сім’ї своєрідним персональним менеджером здоров’я, послуги якого оплатить держава.

Знайти свого лікаря - ще й необхідна умова, бо незабаром без направлення від нього буде зась до вузькопрофільних медиків (на кшталт, дерматолога, офтальмолога, гінеколога). В такому випадку доведеться платити за консультацію з власної кишені.

То як знайти свого медика та що для цього потрібно?

Спосіб 1. У вас вже є хороший медик

Для того, щоб стати вашим сімейним лікарем (але необов’язково всієї сім’ї, кожен член родини може мати різних медиків), він повинен мати спеціалізацію сімейного лікаря або терапевта. Якщо вам ще немає 18 років - сімейного лікаря чи педіатра.

Він може працювати, як в державному чи комунальному медзакладі, так і в приватному. Може бути навіть лікарем-ФОПом.

Наступна вимога: ви задоволені його послугами (якістю, знаннями, уважністю, ввічливістю тощо) та вам зручно до нього звертатися. Медик може жити в іншому місті чи районі - це не стане на заваді декларації. Однак, у ваших інтересах, щоб звертатися за допомогою було ближче та легше.


Спосіб 2. Комунікація

Передбачає дещо більше докладених зусиль та чимало витраченого часу - запитуйте в колег, друзів, знайомих, сусідів, хто хороший медик. Якщо не допомагає, можете звернутися в зручний для вас медичний заклад, запитати в реєстратурі, походити на прийом до кількох фахівців (розпитати в чергах) в різних закладах.

Звертайте увагу на досвід лікаря, запитуйте, що він чи вона думають про щеплення, гомеопатію, шлаки в організмі, чи вважає вітаміни дієвими тощо. Ось шпаргалка від медика Євгенія Гончара.

Читайте також: Провокаційні запитання до лікаря, які перевірять його професійність


Спосіб 3. Онлайн-пошук

Дещо зручніший спосіб, бо можна вибирати зручний для себе час та місце, а також ознайомлюватися з відгуками про лікаря, його чи її досвідом роботи тощо. Не потрібно вистоювати години в чергах, а під час прийому можна влаштувати лікарю допит, як в попередньому випадку.

Також попередньо можна прочитати про медика, який вас цікавить, на ресурсі Сімейний лікар або на сайті медзакладу. Ми обирали лікаря саме таким чином. Нижче, як це можна зробити.

У всіх випадках варто перепитати, чи є в медика ще вільні місця. Якщо все гаразд, попросіть внести вас в список охочих та чекайте 1 квітня.

Нагадаємо, 1 сімейний лікар може підписати декларацію з 1800 пацієнтами, 1 лікар-терапевт з 2000 пацієнтами, 1 лікар-педіатр – 900 пацієнтами.

Як записатися до лікаря онлайн

Щоб полегшити громадянам життя в Україні створили ряд онлайн-сервісів, які дозволяють записатися на прийом до медика та ще дають чимало можливостей, щоправда доступні вони не для всіх жителів України. Ось кілька безкоштовних інструментів, які допоможуть вам нарешті зважитися на вибір лікаря.

Читайте також: Що в Україні тепер можна зробити онлайн:Записатися до лікаря, оформити субсидію, зареєструвати бізнес

  1. HELSI

Можна дізнатися, хто ваш сімейний чи дільничий лікар (вказавши власну адресу), шукати за прізвищем чи спеціальністю. Дуже зручно, що для входу в систему достатньо ввести лише свій номер та код з смс.

До системи підключено 5,1 тис. лікарів з 348 медичних закладів. Система шукає найближчий до вас заклад, показує профіль лікарів з їхніми розкладами, номером кабінету та вільними до прийому годинами. Прийом триває 15 хвилин.

На жаль, сервіс доступний лише в містах Київ, Одеса, Дніпро, Миколаїв та Краматорськ.

nullМи користувалися саме цим сервісом. Досвід виявився таким собі: не прийшло смс чи листа на електронну пошту з підтвердженим часом, в профілі також не було видно. Тож радимо краще занотувати собі в щоденнику. Також на наш час було призначено ще одній людині - можливо, через інший сервіс. Під кабінетом була черга, але лікар прийняв перш за все тих, хто записаний.


2. Medics

За допомогою сервісу можна записатися на прийом до лікаря (прийом на 10 хвилин), зберігати свою медкартку в електронному вигляді, залишати відгуки про лікарів та оцінювати їх.

Приєдналися вже 1227 медиків, є смс-нагадування. Для реєстрації достатньо ввести мобільний номер та придумати пароль. Є можливість заповнити профіль з фото, картою щеплень, групою крові тощо.

Серед недоліків: користуватися ним поки що можуть жителі Івано-Франківська, Хмельницького, Нетішина, Крихівців, Угорників, Микитинців, Хриплина, Києва, Коломиї, Надвірної, Полтави, Моршина, Судової Вишні та Мукачева.


3. Поліклініка без черг

Сервіс з детальною інструкцією з використання. Система дає широкі можливості для пацієнта: обирати район міста, заклад, лікаря, послуги та час прийому (передбачено півгодини). Потім створює талон та смс-підтвердження.

Можна записатися до лікарів в 19 населенних пунктах, щоправда, не у всі медичні заклади.


4. Мій МедКабінет

Сайт та мобільний додаток від  EMCIMED дозволяє записуватися на прийом до лікаря, але доступний поки лише для жителів Черкас, Броварів та Бахмуту. Від решти відрізняється тим, що для користування послугою потрібна реєстрація в медичній установі та номер електронної медкартки.

Якщо ви двічі впродовж двох місяців створили online-запис на прийом, але не відвідали лікаря, або не скасували запис завчасно, сервіс для вас тимчасово заблокують.

5.eHealth

Для початку необхідно використати функцію пошуку, яка покаже список лікарів, що мають вільні часові слоти. В результатах пошуку необхідно вибрати лікаря і час візиту.

При записі необхідно вказати деталі. Для запису на візит треба зареєструватись, приходить код підтвердження.

Сервіс доступний для жителів Львова, Тернополя, Ужгорода та Луцька.

Як все буде з 1 квітня

Після того, як ви знайшли свого лікаря, з 1 квітня можна офіційно підписувати з ним декларацію. Підписувати декларацію можна й у травні, серпні чи навіть пізніше. Тож не обов’язково штурмувати медзаклади вже в квітні. Особливо, якщо ви вже підписали з медиком попередню угоду чи просто домовилися.

Відмовити в підписанні медик може лише якщо набрав оптимальний обсяг практики ПМД у 2 тис. пацієнтів або пацієнт відмовляється виконувати медичні приписи (але це не загрожує його життю та здоров’ю).

З собою потрібно захопити паспорт та ідентифікаційний код (якщо з дитиною - свідоцтво про народження). Також знадобиться телефон.

Адже лікар повинен внести ваші дані в систему, вам має надійти код підтвердження. В угоді вказують основні дані про пацієнта (ім’я, прізвище, дата народження, контактні дані, номер паспорту), про лікаря (ім’я, прізвище, інформація про освіту і кваліфікацію, контактні дані тощо), а також про заклад, де працює лікар, чи лікар з приватною практикою (код, інформація про ліцензію тощо).

Після авторизації лікар повинен роздрукувати декларацію, яку ви підпишете у двох примірниках (один із них залишається у вас), – і з цього моменту ви можете звертатись до лікаря у будь-який час.

Зразок декларації

Декларація підписується безстроково, тобто вам не потрібно буде перепідписувати її щороку. Якщо ви вирішите підписати угоду з іншим лікарем - зможете зробити це у будь-який час. 

Лікар повинен спостерігати за станом здоров’я пацієнтів за допомогою різних досліджень, діагностувати та лікувати найбільш поширені хвороби, травми, отруєння, патологічні, фізіологічні (під час вагітності) стани, супроводжувати пацієнтів із хронічними захворюваннями, надавати невідкладну допомогу, направляти пацієнта для надання йому вторинної (спеціалізованої) або третинної (високоспеціалізованої) меддопомоги, проводити профілактику та надавати консультації. Основні аналізи будуть безкоштовними.

Але приїжджати на виклик віднедавна ваш лікар не зобов’язаний.

З 13 березня діє наказ МОЗ № 157 про відміну ряду довідок та папірців, а також Книги запису викликів лікарів додому. Очікується, що пацієнт і лікар зможуть спілкуватися телефоном та разом ухвалювати рішення про необхідність візиту за місцем проживання пацієнта.

На випадок відпустки або хвороби у вашого лікаря має бути заміна — інший лікар первинної ланки або черговий заклад первинної медичної допомоги. Якщо вам знадобиться допомога, а ви знаходитесь в іншому місті, звертайтесь до найближчого закладу первинної медичної допомоги.

Якщо у вас немає підписаної декларації - в медичній допомозі вам не відмовлять, на початках можна звертатися до будь-якого закладу.

Громади в селах зможуть залучати перспективних сімейних лікарів, створюючи для них гарні умови життя і праці. Або ж медик приїжджатиме в населенний пункт на регулярні огляди.  Якщо лікар не задовільняє вимог - громада може його змінити.

Як бути з вузькоспеціалізованими медиками

Якщо ви пройшли обстеження в сімейного лікаря й потребуєте спеціалізованої допомоги, медик повинен виписати вам спрямування до профільного спеціаліста. До кінця року в МОЗ обіцяють, що за направленням та довідками не потрібно буде їхати - воно буде в електронній системі. До слова, сімейний лікар тільки зазначає профіль вузькоспеціалізованого лікаря.

Пацієнт самостійно буде вирішувати, до якого конкретного спеціаліста чи закладу йому звернутись.

Таке звернення до медика також оплачує держава, так саму у випадку з потребою стаціонарного лікування. Пакет платних послуг та тарифи на них в Міністерстві обіцяють оприлюднити в 2019 році, але 80% медичних послуг залишаться безкоштовниим. Якщо ж пацієнт захоче потрапити до спеціаліста “напряму” (тобто, без направлення) доведеться платити за його послуги самотужки.

Читайте також: Медична реформа. За що доведеться платити українцям

За ведення одного пацієнта медичний заклад або лікар (якщо він ФОП) отримуватиме від держави 370 грн за дорослого та вдвічі більше за пенсіонерів та дітей. Як розпоряджатися коштами вирішує головний лікар закладу (зарплатня медика залежатиме від цього) або ж сам лікар-підприємець.

nullАле почнеться нарахування зарплатні лікарям за новими правилами лише з липня 2018 року. Для цього бюджетні клініки повинні пройти процес автономізації (при тому всі в районі, місті чи ОТГ) та підписати договір з Національною службою здоров’я України. Вузькопрофільний спеціаліст на перших етапах реформи отримуватиме менше за сімейного лікаря.

Під час перехідного періоду медзаклади отримуватимуть звичні державні субвенції, тож без зарплатні взагалі медики не повинні залишитися.

Фінансування вторинної (спеціалізованої) та третинної (високоспеціалізованої) ланки системи охорони здоров’я за єдиним тарифом буде впроваджуватися з 2019 року.

З 2020 року держава покриватиме обстеження, консультацію та призначення лікування лікарем спеціалізованого або високоспеціалізованого медичного закладу тільки за умови направлення від лікаря первинної медичної допомоги, тож до цього часу знайти сімейного лікаря все ж варто.

 

 

Теги:
Читайте також:
Київ
+12°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.42
    Купівля 39.42
    Продаж 39.91
  • EUR
    Купівля 42.24
    Продаж 42.94
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
26 квітня
13:43
Ван Ї
У Китаї заявили про зростання "негативних факторів" у відносинах зі США
13:40
у трьох областях викрили торговців трофейним озброєнням
Хотіли продати криміналітету гранатомети та вибухівку: у трьох областях викрили торговців трофейним озброєнням
13:26
Новопризначена голова МЗС Латвії Байба Браже прибула до Києва
13:20
Паспортний сервіс пояснив, хто може отримати документи за кордоном
13:17
На фото: У Китаї під час виступу померла співачка
У Китаї під час виступу померла співачка, перечепившися через сукню та вдарившись головою
12:59
Оновлено
Микола Сольский
За міністра агрополітики Сольського внесли заставу
12:53
Наталка Діденко спрогнозувала теплу та сонячну погоду найближчими вихідними
12:51
Михайло Мудрик, збірна України, Євро-2024
У Німеччині заявили, що збірну України посилено охоронятимуть на Євро-2024
12:49
Ексклюзив
Володимир Івасюк
Автора "Червоної рути" Івасюка знищив КДБ, його повісили вже мертвого, - ексзаступник генпрокурора України Голомша
12:38
Микола Мулюкін
Під час окупації керував пограбуванням Чорнобильської АЕС: слідчі оголосили підозру заступнику гендиректора Росатому Мулюкіну
12:36
"США антагонізують Путіна, щоб змусити його поширити війну на інші регіони": добірка фейків у світі за 26 квітня
12:35
на фото наслідки обстрілу Нікополя
Окупанти обстріляли Нікополь: серед поранених – дитина
12:31
Україна повернула тіла 140 полеглих оборонців
12:30
На фото: Михайло Резнікович
Театр Лесі Українки прибрав з репертуару вистави режисера Резніковича, який виїхав до Росії
12:23
Інфографіка
долар євро валюта обмін
Курс валют на 26 квітня: скільки просять за долар та євро в обмінниках
12:22
Михайло Подоляк
"Дистанційних документів не буде": в ОП заявили, що чоловіки 18-60 років зможуть оформити папери лише в Україні
12:12
Розстріл поліцейських на Вінниччині: ДБР викрило двох військових, які переховували підозрюваних
12:02
OPINION
Сергій Фурса
Чи може держава мститися своїм громадянам? Виявляється, може
11:58
Розвідка Британії назвала основний напрямок операцій РФ і оцінила здатність окупантів захоплювати нові міста
11:50
електроенергія
В Україні надалі фіксують дефіцит електроенергії: ситуація в енергосистемі станом на 26 квітня
11:48
бомбардувальники
Окупанти КАБами обстріляли промисловий об'єкт у Сумах
11:33
Інтерв’ю
Володимир В'ятрович
Чорнобиль — історія про те, як приховування правди коштує життя людей: розмова з істориком Володимиром В'ятровичем
11:31
Оновлено
Росіяни обстріляли Дергачі на Харківщині: постраждали 4 людини, троє з них діти
11:29
На фото: Елізабет Мосс
Зірка "Оповіді служниці" Елізабет Мосс зламала хребет на зйомках нового серіалу
11:22
Ексклюзив
Карта Авдіївка 24.04
Ворог утричі переважає в живій силі: Згурець сказав, де на Покровському напрямку окупанти зосередили зусилля
11:22
Міжнародний день памʼяті про Чорнобильську катастрофу
День Чорнобильської трагедії: 38 років з дня катастрофи
11:18
монета "Чорнобиль. Відродження. Лелека чорний"
НБУ до роковин Чорнобильської трагедії випустив пам'ятну монету з лелекою
11:14
Огляд
світ, міжнародний огляд
Пентагон дав добро на атаки ATACMS по Криму, а Польща спробує повернути українських призовників. Акценти світових ЗМІ 26 квітня
11:00
Швейцарія
Комітет парламенту Швейцарії схвалив допомогу Україні у розмірі $5,5 млрд
10:49
Естонія та Данія передали Україні два патрульні катери
10:42
лукашенко, путін
Білорусь ухвалила воєнну доктрину з можливістю участі у війні на боці "дружніх держав"
10:37
На фото: Емінем
Емінем розкрив деталі нового альбому, який вийде цього літа
10:34
Володимир Зеленський
Найбільша АЕС Європи в заручниках 785 днів: Зеленський у річницю Чорнобильської катастрофи нагадав про ядерний тероризм РФ
10:18
Ексклюзив
Карта. Бахмут_2404
ЗСУ вдалося вибити противника з двох позицій на Бахмутському напрямку, - комбат 92-ї омбр Федоренко
10:17
Наводили російські КАБи по позиціях ЗСУ: підозри отримали двоє жителів Харкова
10:04
прапор
У Фінляндії в прикордонному з РФ місті двічі впродовж тижня зривали прапор України біля мерії
10:02
OPINION
Наталка Панченко
Чергова зрада: як в Україні "розкрадуть" американську допомогу
09:56
санкції проти Ірану
США запровадили санкції проти організацій, які допомагали передавати іранські БПЛА Росії
09:55
Тейлор Свіфт
Уперше на Spotify: останній альбом Тейлор Свіфт досягнув 1 млрд прослуховувань за тиждень
09:44
американські системи ППО Patriot
Іспанія передасть Україні ракети для Patriot, - El Pais
Більше новин