У будівництві "Північного потоку-2" немає економічної потреби. Пояснення віце-прем'єра

Російський газопровід "Північний потік-2" буде порушувати баланс всередині Євросоюзу, а економічної необхідності у його будівництві немає

Про це заявила віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе в ефірі "5 каналу". 

Вона зауважила, що економічної необхідності будувати додаткові транзитні потужності з Росії до Європи просто немає.

Це пов'язано з тим, що транзитна система українського газопроводу дає можливість утричі більше транзитувати газу, ніж обіцяні 55 млрд кубічних метрів "Північного потоку-2".

"Тому економічної необхідності нема. Є суто геополітична зацікавленість Росії, ну а тут кожна країна ЄС має оцінити, хто ж партнер, і звідки цікавіше і надійніше буде отримувати газ. Скраплений газ з ЄС чи то газ з трубопроводів від країни, яка нині зацікавлена суто в руйнуванні світового порядку, як ми його знаємо після Другої Світової війни", - наголосила Климпуш-Цинцадзе.

Читайте також: Холодний Північний потік-2: ризики для України та Європи

За її словами, "Північний потік-2" стимулює винятково збільшення залежності європейських країн від одного постачальника, що дасть йому змогу маніпулювати подальшою політикою країн ЄС.

"І, як на мене, рішення стосовно дозволів на проведення цього трубопроводу на своїй території, вони є короткозорими, і вони геополітичних, геоекономічних і безпекових показників", - підсумувала Климпуш-Цинцадзе.