ГПУ відсуджує в облгазів Фірташа трубопроводи й відшкодування збитків

Генеральна прокуратура подала ряд позовів з вимогою визнати недійсними договори про передачу облгазам в господарське відання газорозподільних мереж і відшкодувати державі завдані через їх безкоштовного використання збитки

Про це свідчать ухвали Господарського суду Києва, оприлюднені в Єдиному державному реєстрі судових рішень, пише БізнесЦензор.

Позови з аналогічними вимогами подані заступником генерального прокурора в інтересах держави в особі Фонду державного майна до ПАТ "Львівгаз", ПАТ "Волиньгаз" і ПАТ "Харківгаз", а також Міненерговугілля.

Зокрема, ГПУ вимагає визнати недійсними договори, укладені в 2012 році між Міністерством енергетики та вугільної промисловості з одного боку та регіональними газовими компаніями про надання на праві господарського відання державного майна, яке використовується для забезпечення розподілу природного газу.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що договори укладені з порушенням порядку надання в користування державного майна - газорозподільних систем.

Читайте такожСША знайшли, як посадити олігарха Фірташа на 50 років. Нові звинувачення

Також ГПУ вимагає стягнути з облгазів завдані державі збитки, а саме: дохід (орендну плату), який держава могла б отримати в разі виконання вимог закону і укладення договору оренди державного майна, використовуваного суспільством для забезпечення розподілу природного газу.

Зокрема, Генпркуратури вимагає стягнути з "Львівгазу" на користь держави 148,43 млн грн, з "Волиньгазу" - 117,79 млн грн, "Харківгазу" - 40,08 млн грн.

За всіма трьома позовами Госпсуд Києва ухвалив прийняти позовні заяви до розгляду і відкрити провадження у справі.

Згідно відкрити даних, "Львівгаз", "Харківгаз" і "Волиньгаз" підконтрольні структурам Дмитра Фірташа.