У Верховному Суді пояснили, хто отримуватиме пенсію держслужбовців

Обов'язковими умовами для збереження у особи права на призначення пенсії державного службовця є дотримання сукупності вимог щодо віку, страхового стажу і стажу державної служби

Про це йдеться у рішенні Верховного Суду від 04.04.2018 № № 822/524/18, оприлюдненому на офіційному сайті відомства.

У документі зазначається, що після набуття чинності нового закону України "Про державну службу" 1 травня 2016 року зберігають право на призначення пенсії державного службовця відповідно до попереднього закону України "Про державну службу" (від 16 грудня 1993 року № 3723-XII) лише ті особи, які мають стаж державної служби, вік і страховий стаж.

Читайте також: Ні пенсії, ні соцдопомоги: Хто в старості не отримає від держави нічого

Крім цього, особи-держслужбовці, яким встановлено інвалідність, із 1 травня 2016 року втратили право на призначення пенсії за інвалідностю державного службовця в розмірах, визначених попереднім законом, однак зберегли право на призначення пенсії за інвалідностю відповідно до закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування".

Отже, Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду дійшов висновку про відсутність підстав для задоволення позову до управління Пенсійного фонду України (ПФУ), в якому позивач просила визнати протиправною відмову в здійсненні переведення її з пенсії за інвалідностю на пенсію державного службовця і зобов'язати відповідача призначити пенсію державного службовця.

Читайте такожУкраїнців стає все менше. Що нас чекає: мігранти чи забуття

Ці висновки суд рекомендує застосовувати в адміністративних справах за зверненням осіб до суду з позовами до територіальних органів ПФУ з вимогами призначити пенсію за інвалідностю державного службовця відповідно до ст. 37 закону України від 16 грудня 1993 року № 3723-ХІІ "Про державну службу".

Верховний Суд звертає увагу, що на інше застосування норм матеріального права, ніж у зразковій справі, можуть впливати відмінності в обставинах справи, зокрема щодо віку і стажу позивача.