Ні пенсії, ні соцдопомоги: Хто в старості не отримає від держави нічого

Уляна Букатюк
31 січня, 2018 середа
14:28

На які виплати можуть розраховувати українці, які досягли пенсійного віку, але не мають необхідного страхового стажу для пенсії. Та хто не отримає від держави нічого

В жовтні 2017 року ВРУ проголосувала за законопроект про пенсійну реформу. Окрім збільшення пенсії для теперішніх пенсіонерів, вона принесла більше вимог для пенсіонерів майбутніх.

Зокрема, з 1 січня 2018 року страховий стаж для виходу на пенсію повинен становити 25 років (до цього був 15 років). А в 2028 році необхідний страховий стаж для виходу на пенсію буде 35 років.

Читайте також: Відповіді на всі питання про нові пенсії в Україні. Навіщо взагалі щось змінювати

Якщо страховий стаж менше 25 років

Працювати можна й неофіційно. Однак для розрахунку майбутньої пенсії буде враховуватися лише той, якого ви набули при офіційному працевлаштуванні та сплаті податку до Пенсійного фонду відповідно.

В Україні чимало людей досі працює неофіційно, а зарплатню отримує “сіру”, також чималий прошарок заробітчан. Тож природно, що є такі люди, які працюють навіть 35 років, але страховий стаж при виході на пенсію в 60 років може бути меншим за 25 років. Що в такому випадку пропонує уряд?

По-перше, два роки стажу можна докупити. Проте ціни на них трохи “кусаються”: 1 рік стажу вартуватиме приблизно 16,8 тис. гривень, два роки – 25,3 тисячі гривень.

Ще один спосіб - продовжити працювати. В такому випадку можете розраховувати навіть на бонуси:  уряд скасував оподаткування виплат для пенсіонерів, що працюють (а це +15%). Проте нововведення не стосується літніх людей з пенсією понад 10 прожиткових мінімумів (зараз це 17 тис.грн).

Й третій варіант - отримувати від держави соціальну допомогу. Міністр соціальної політики Андрій Рева в червні 2017 року повідомляв, що для таких людей передбачена адресна "тимчасова державна соціальна допомога непрацюючій особі, яка досягла пенсійного віку, але не має права на пенсійну виплату".

19 січня Кабмін затвердив перелік непрацюючих осіб пенсійного віку, які не набули права на пенсійну виплату, але й не отримають тимчасову державну соцдопомогу. Про це йдеться в Постанові уряду № 1098.

Згідно з документом, отримати допомогу можуть тільки ті, хто на момент оформлення соціальних виплат має не менше 15 років страхового стажу. Допомога здійснюватиметься у період з 1 січня 2018 р. по 31 грудня 2020 р.

Що потрібно для отримання допомоги та який її розмір

Для призначення тимчасової фінансової допомоги, особам без необхідного пенсійного стажу, необхідно звернутися в органи соціального захисту населення за місцем прописки або за адресою фактичного проживання з такими документами:

  • заява;

  • документ, що засвідчує особу пенсіонера і його місце проживання та індивідуальний номер платника податків;

  • довідку про наявний страховий стаж (видається в Пенсійному фонді на запит пенсіонера протягом 5 робочих днів);

  • декларацію про доходи та майновий стан (заповнюється на підставі довідок про доходи кожного члена сім’ї) за останні півроку, що передують місяцю звернення за призначенням допомоги.
    Якщо тимчасова грошова допомога оформлюється не за адресою прописки, а за місцем фактичного проживання пенсіонера, до перерахованого вище списку документів повинна додаватися довідка про неотримання такої допомоги в Управлінні праці та соціального захисту населення за зареєстрованим місцем проживання.

Читайте також: Кому годувати пенсіонерів. Що не так з пенсійною реформою

Тимчасова фіндопомога призначається з дня, що настає після дати досягнення пенсійного віку, тобто з 60 років (для жінок 1961 року народження та старших - менший).

У випадку якщо людина звернулася за тимчасовою допомогою пізніше, ніж через три місяці після досягнення пенсійного віку, тимчасова допомога призначається з дня звернення за нею. Однак, якщо минуло понад півроку з моменту досягнення пенсійного віку, а людина так за нею й не звернулася, виплати за "пропущені" місяці не здійснюватимуть.

Перераховуватиметься допомога кожні 6 місяців з урахуванням змін майнового стану людини та сім’ї. ЇЇ розмір залежатиме різниці між прожитковим мінімумом для осіб, які втратили працездатність, та середньомісячним сукупним доходом сім'ї в розрахунку на одну особу за попередні 6 місяців. Але така допомога не може перевищувати 100% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

Хто не має права на допомогу

В Постанові Кабмін затвердив перелік непрацюючих осіб пенсійного віку, які не набули права на пенсійну виплату, але й не отримають тимчасову державну соцдопомогу.

Там враховано дохід сім’ї. Уряд трактує поняття сім’ї так:

  • чоловік, дружина, діти, у тому числі усиновлені, віком до 18 років, які перебувають на їх утриманні;

  • діти — студенти закладів вищої освіти I—IV рівнів акредитації та закладів професійної (професійно-технічної) освіти з денною формою навчання віком до 23 років, які не мають власних сімей, у тому числі ті, що одержують стипендію, незалежно від того, де вони проживають (разом із батьками чи перебувають на навчанні в іншому населеному пункті);

  • особи, які спільно проживають однією сім’єю, але не перебувають у шлюбі між собою або в будь-якому іншому шлюбі, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки.

Але до складу сім’ї не входять батьки, дід, баба, брати, сестри, опікуни, діти під державною опікую, батьки, позбавлені батьківських прав.

Згідно з рішенням, тимчасова допомога НЕ призначається у випадку, коли:

- середньомісячний сукупний дохід сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців перевищує 100% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (тобто, 1347 грн до 1 липня 2018 р.);

- особа одержує пенсію або державну соцдопомогу, що призначається відповідно до закону "Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам" або "Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю";

- особа або члени її сім’ї протягом 12 місяців перед зверненням за наданням тимчасової допомоги купили земельну ділянку, квартиру (будинок), автомобіль, інший транспортний засіб (механізм), будівельні матеріали, інші товари довгострокового вжитку або оплатили послуги (одноразово) з будівництва, ремонту квартири (будинку) або автомобіля, іншого транспортного засобу (механізму), телефонного (в тому числі мобільного) зв’язку, крім житлово-комунальних послуг у межах соціальної норми житла та соціальних нормативів користування житлово-комунальними послугами та медичних послуг, пов’язаних із забезпеченням життєдіяльності, на суму, яка на дату купівлі (оплати) перевищує 50 тис. гривень;

- особа працює, провадить іншу діяльність, пов’язану з отриманням доходу.

Виникає питання, яким чином держава буде відслідковувати витрати “претендентів на допомогу”. Конкретної відповіді на наш запит у Міністерстві соціальної політики не надали. Пояснили, що органи соціального захисту населення мають право робити запити до ДФС та органів місцевої влади та отримувати необхідну інформацію протягом 15 днів.

Якщо раніше українці могли купувати за готівку товари чи послуги до 150 тис. грн, то вже з початку 2017 року - це лише 50 тис. грн. Все, що вище, потрібно "проводити" через банк.

Тож покупки сім’ї на суму понад 50 тис. грн теоретично можна прослідкувати завдяки цій нормі.

А яким чином з’ясовуватимуть, чи все вказане в декларації - правда? Обіцяють приходити додому до претендентів на допомогу та проводити обстеження умов проживання.

Розраховувати на тимчасову допомогу не варто, якщо в ході вибіркового обстеження матеріально-побутових умов сім’ї виявлено, що:

- особа має додаткові джерела для існування, не зазначені у декларації про доходи та майно: здає в найм житло або його частину; хтось з родини працює неофіційно; є доходи від від утримання худоби, птиці, інших тварин, від народних промислів, використання наявної сільськогосподарської техніки тощо.

- у власності особи або членів її сім’ї є друга квартира (будинок) за умови, що загальна площа житла перевищує 21 кв. метр на одного члена сім’ї та додатково 10,5 кв. метра на сім’ю, чи більш як один автомобіль, інший транспортний засіб (механізм).

Рішення органу соціального захисту населення про призначення тимчасової допомоги чи про відмову в її наданні може бути оскаржене до органу виконавчої влади вищого рівня або до суду.

Але всі перелічені категорії можуть розраховувати на тимчасову допомогу, якщо в родині є людина з інвалідністю.

Щоправда, на це потрібне рішення комісії органу соцзахисту. А його ухвалюють, обстеживши матеріально-побутові умови особи, яка звернулася за призначенням такої допомоги.

 
Теги:
Читайте також:
Київ
+9°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.52
    Купівля 39.52
    Продаж 40.03
  • EUR
    Купівля 42.21
    Продаж 42.95
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
19 квітня
13:14
У 2024 році Україна отримає 560 млн євро від ЄІБ для низки проєктів. Деталі
12:58
Алек Болдвін
Убивство українки Гатчінс: юристи Болдвіна домагаються припинення справи, але експерти вважають, що суду не уникнути
12:51
"Україні було б краще прийняти умови Росії": добірка фейків і маніпуляцій світових ЗМІ за 19 квітня
12:50
Оновлено
Зеленський відвідав українських поранених бійців
Зеленський провів нараду щодо безпекової ситуації на Донеччині та відвідав поранених військових
12:43
заморозки
Синоптикиня Наталка Діденко розповіла, де в Україні очікувати заморозків у вихідні
12:39
Оновлено
РФ атакувала Україну: у Дніпрі й області є загиблі та поранені, в тому числі діти
12:29
Дональд Туск
"Не можемо завдавати шкоди Україні, коли вирішується доля війни": Туск закликав польських фермерів припинити блокування кордону
12:23
Планували передати технологічні розробки у сфері енергетики: на Харківщині затримали пособників окупантів
12:15
ЄСПЛ відхилив позов Кіркорова, який оскаржував заборону на вʼїзд до Литви через підтримку агресії РФ
12:10
Аналітика
Чому у Грузії знову протести. Еспресо пояснює
12:07
Чорноморський флот РФ
Партизани розвідали військово-морську базу РФ у Новоросійську
12:07
OPINION
Андрій Дудченко
Що заважає переходу духовенства з УПЦ до ПЦУ?
12:01
електроенергія
В Україні зафіксували дефіцит електроенергії, залучено аварійну допомогу: ситуація в енергосистемі станом на 19 квітня
11:46
Apple
Apple видалила WhatsApp і Threads зі свого App Store у Китаї. Причина
11:20
Ексклюзив
Бахмут
На Бахмутський напрямок окупанти перекинули армійську авіацію, ЗСУ не вистачає ППО, - майор НГУ Кожубенко
11:14
У Міноборони закликали українців іти в сапери: обіцяють страхування й додаткові виплати
11:14
Огляд
світ, міжнародний огляд
Путін розпочне війну проти НАТО, якщо Україна програє, тим часом Росія нарощує виробництво зброї. Акценти світових ЗМІ 19 квітня
11:13
Дмитро Кулеба з Антоніо Таяні
Кулеба обговорив можливість посилення ППО України з італійським колегою Таяні
11:10
На фото: "Відьмак", виробництво четвертого сезону з Ліамом Гемсвортом
Netflix почав зйомки 4-го сезону "Відьмака" з Гемсвортом та оголосив про завершення серіалу
10:56
Педро Санчес
Іспанія протягом кількох тижнів може визнати Палестинську державу, - ЗМІ
10:54
ППО
Україна потребує глибоко ешелонованої системи ППО, - Повітряні сили
10:36
онлайн-шахрайство
В Україні цьогоріч відкрито рекордну за 12 років кількість справ через шахрайство, - Опендатабот
10:33
Організація Об'єднаних Націй, ООН
США ветували резолюцію про надання Палестині членства в ООН
10:26
Оновлено
ЗСУ збили у РФ літак Ту-22м3, що запускав по Україні ракети Х-22/Х-32
10:10
Ексклюзив
на фото ситуація на фронті
Спротив українців на окупованих територіях допомагає ЗСУ, окупанти бояться, - заступник голови Бердянської райради Дудукалов
10:07
Інфографіка
долар євро валюта обмін
Курс валют на 19 квітня: скільки коштують долар, євро та злотий
10:05
Чорне море, Крим
РФ скасувала парад в Криму на 9 травня
10:02
OPINION
Валерій Чалий
Війна припиниться, коли у світі зрозуміють її причини та наслідки
10:00
Партнерський матеріал
В Україні нагородили переможців премії "Ранкові зорі" для вчителів
09:50
Майк Пенс
Ексвіцепрезидент США Пенс припустив, що Путін почне війну з НАТО, якщо Україна програє
09:42
обстріл, ППО
Українська ППО знищила 15 ракет і всі 14 "шахедів", які РФ запустила в ніч на 19 квітня
09:20
Ексклюзив
російські війська окупанти
На окупованій Херсонщині росіяни проводять кампанію із заохочення людей вступати до армії РФ, - Соболевський
08:55
Наслідки атаки по Дніпру 19 квітня 2024 рік
ППО має перебувати не на складах, а в містах, які зазнають ударів, - Зеленський відреагував на масовану атаку РФ
08:50
F-16
Польща піднімала у небо винищувачі через атаку РФ по Україні
08:31
Оновлено
Україна_Польща
У Польщі затримали агента спецслужб РФ, який готував замах на Зеленського
08:03
OPINION
Олексій Голобуцький
Усе вирішуватиметься в Європі й вирішуватиме Європа
07:44
Оновлено
втрати ворога
Армія РФ за добу війни в Україні втратила 870 військових, 9 танків та 21 артсистему
07:33
Маріуполь
В окупованому Маріуполі пролунали вибухи, уражено пункт РФ, - Андрющенко
07:19
Дональд Трамп
У суді щодо приховування Трампом виплат порнозірці обрали 12 присяжних
07:13
Радослав Сікорський
"Угорщина блокує компенсації за надану Україні зброю": очільник МЗС Польщі заявив про ускладнення подальшої допомоги
Більше новин