Отруєння Скрипалів: "Новачок" використали так, щоб кілери змогли втекти, - ЗМІ

Нервово-паралітичну речовину "Новачок", якою отруїли колишнього російського шпигуна Сергія Скрипаля та його дочку, розробили так, щоб дати кілерам близько чотирьох годин на втечу з Великої Британії

Про це повідомляє видання The Mail on Sunday із посиланням на джерела у службі безпеки.

За даними джерел, росіяни розробили "Новічок" менш потужної дії, що поглинається через шкіру. Смерть після контакту з речовиною мала настати приблизно за чотири години. Таким чином, виконавцям замаху плавнували залишити час на втечу та допомогти уникнути затримання. Зазвичай "Новачок" використовують у газовій формі - так він вбиває за кілька хвилин.

За даними видання, "Новічок" застосували у вигляді прозорого гелю без запаху. Його нанесли на ручку вхідних дверей будинку Скрипаля вранці 4 березня. Видання стверджує, що російські агенти спостерігали за Скрипалем упродовж двох тижнів і вирішили вчинити напад у неділю, щоб уникнути випадковостей - до двері міг торкнутися листоноша або хтось ще. Якби це сталося, ручку довелося б намазувати гелем ще раз, а це збільшувало ризик викриття вбивць.

Джерела видання стверджують, хоча "Новічок", яким отруїли Скрипалів, був менш токсичним, те, що жертви вижили, стало великим розчаруванням для Кремля.

Видання також повідомляє, що Скрипалі, вочевидь, співпрацюють зі слідством і надають поліції та службам безпеки надзвичайно важливу інформацію, що може привести до виявлення винних.

Читайте також: Валіза, вокзал, Росія: як цивілізований світ підтримав Британію

Нагадаємо, 5 березня у британському місті Солсбері колишньому російському розвіднику Сергію Скрипалю та його дочці стало погано в торговельному центрі, після чого його госпіталізували з отруєнням невідомою речовиною.

Після отруєння Скрипаля та його дочки голова уряду Великої Британії оголосила про висилання з країни 23 російських дипломатів.

Польща та низка інших країн ЄС оголосили про видворення російських дипломатів у зв'язку з отруєнням Сергія Скрипаля та його дочки.

США висилають 60 російських дипломатів та закривають консульство у Сіетлі.

Україна висилає 13 російських дипломатів.

Уже 27 країн і НАТО висилають понад 150 російських дипломатів.

Росія висилає дипломатів 23 країн і обіцяє видворення представників ще 4 держав.

У російській розвідці заявили, що в отруєнні Скрипалів винні агенти США та Великої Британії.

Путін заявив, що отруту "Новачок" могли виробляти в 20 країнах.

У МЗС Великої Британії заявили, що Росія мала мотив для замаху на Скрипаля.

У Британії знайшли лабораторію, що могла виготовити "Новачка".