Валіза, вокзал, Росія: як цивілізований світ підтримав Британію

Максим Вікулов
28 березня, 2018 середа
15:46

Лідери країн Заходу дали зрозуміти: попри суперечки, вільний світ здатен об’єднатися перед викликом явної загрози і прокреслити нехай тонкі, але все ж червоні лінії

Безпрецедентна за масштабами і за географічним охватом висилка російських дипломатів стала демонстрацією солідарності країн Заходу. Практично відразу після рішення уряду Терези Мей про вислання з Туманного Альбіону 23 російських дипломатів зайшли розмови про те, що те ж саме в рамках солідарності зі Сполученим Королівством можуть зробити ще декілька європейських країн. Спочатку мова йшла про країни Балтії та традиційно орієнтовану на Велику Британію Польщу. Згодом з’явилася інформація про бажання приєднатися до акції французького лідера Еммануеля Макрона.

Та насправді бажаючих вказати Кремлю на неприпустимість використання зброї масового враження в одній з ключових країн Європи та світу виявилися значно більше.

Минулого четверга, 22 березня, під час саміту Ради ЄС Тереза Мей під час робочого обіду представила лідерам Євросоюзу дані британської розвідки, які вказували на відповідальність Росії за отруєння Сергія та Юлії Скрипалів. Вочевидь, докази були справді вагомі, адже переконали не тільки запального Макрона, а й скептичну та розважливу Ангелу Меркель.

Наступного дня, у п’ятницю, лідери погодились з необхідністю скоординованої відповіді. Еммануель Макрон сказав, що всім слід роз'їхатися додому та розглянути можливість висилки російських дипломатів та розвідників, що працюють під дипломатичним прикриттям. Було домовлено, що всі охочі приєднатися до акції зроблять це одночасно. "Зробімо це в понеділок, о третій по обіді", - запропонував президент Франції.

Остаточне рішення ухвалили 26 березня на зустрічі ЄС на рівні послів в Брюсселі. А вже по обіді з’явилася заява Дональда Туска, в якій президент Ради ЄС інформував світ про масове видворення росіян. "Сьогодні 14 держав-членів вирішили вислати російських дипломатів у якості прямого продовження дискусії на саміті ЄС минулого тижня щодо нападу в Солсбері. У найближчі дні і тижні не виключені додаткові рішення про видворення дипломатів", - написав він.

Щоправда, ще до заяви Туска про висилку росіян оголосили Польща, Литва та Латвія.

Євроатлантична солідарність

Німеччина, Франція та Польща вислали найбільшу кількість російських дипломатів серед країн ЄС – по чотири. Литва видворила трьох російських дипломатів та запровадила санкції проти більш ніж чотирьох десятків росіян. Також трьох росіян висилають з Чехії – щоправда, голова уряду цієї країни Андрей Бабіш (який раніше критикував антиросійські санкції) підкреслив, що висилає не дипломатів, а працівників спецслужб під дипломатичним прикриттям.

Нідерланди та Данія вислали по два офіцера російської розвідки. Так само по двоє російських дипломатів невдовзі залишать Іспанію, а також - Італію (що особливо важливо, з огляду на нещодавній тріумф у цій країні прихильних до Кремля сил).

Латвія, Естонія, Швеція, Норвегія висилають по одному співробітнику російських дипмісій. Так само на одного співробітника скоротиться чисельність дипмісій РФ в Ірландії, Бельгії, Румунії, Хорватії та Угорщині (незважаючи на деякі компліментарні висловлювання Віктора Орбана на адресу Володимира Путіна, офіційний Будапешт підтримав європейську солідарність у цьому питанні).

Крім того, приєдналася до санкційного флешмобу Чорногорія – не член Європейського Союзу, але член НАТО. Країна вислала одного дипломата і заборонили діяльність російського почесного консула. В 2016 році ця балканська країна та її найвище політичне керівництво ледь не стали жертвами силового перевороту, сліди від якого вели до Москви. Тоді РФ вже була змушена поміняти весь склад дипломатичного представництва в Чорногорії.

З-поза меж Євросоюзу найсильнішого удару по росіянах вкотре завдали у Вашингтоні – загалом 60 росіян повернуться на батьківщину з-за океану. Мова йде про 48 співробітників посольства РФ у Вашингтоні та 12 працівників постпредства Росії при ООН в Нью-Йорку. За словами представника Сполучених Штатів при ООН Ніккі Хейлі, російські дипломати в Нью-Йорку займалися шпигунською діяльністю. Також Сполучені Штати вирішили закрити консульство РФ у Сіетлі - останнє на західному узбережжі.

Читайте такожШтаб-квартира ООН стала прикриттям Росії для ведення небезпечних дій, - представник США

Крім США, Велику Британію підтримали решта англосаксонських країн. Канада оголосила про висилку чотирьох, Австраліядвох російських дипломатів. А ось Нова Зеландія не змогла знайти кандидатів для висилки.

13 російських дипломатів вислала Україна – опинившись за цим показником на третьому місці після США та Великої Британії. Президент Петро Порошенко підкреслив, що влада ухвалила таке рішення у відповідь "на цинічну хімічну атаку в Солсбері в дусі солідарності з британськими партнерами". За словами віце-президента ПАРЄ Володимира Ар’єва, мова йде про досить високопоставлених дипломатів – рівня першого, другого секретаря посольств. Нагадаємо, що рівень дипломатичних відносин між нашою країною та РФ істотно знижено і повноцінних стосунків на рівні послів тривалий час немає: після закінчення терміну повноважень Михайла Зурабова влітку 2016 року, Москва запропонувала кандидатуру колишнього десантника, бізнесмена та прем'єра Чечні Андрія Бабича - людини з відверто неоднозначною репутацією. Зрозуміло, що така кандидатура була відверто неприйнятною, і агремана (офіційної згоди) на переїзд до Києва Бабич так і не отримав. З іншого боку, після закінчення каденції єкс-посла України в РФ Володимира Єльченка, Київ так і не запропонував Росії кандидатуру нового посла.

Втім, повноцінні дипломатичні відносини були б нонсенсом для держав, що протягом чотирьох років ведуть широкомасштабні бойові дії з використанням ледь не всього спектру наземного озброєння.

Варто додати, що, за словами заступника голови МЗС з питань європейської інтеграції Лани Зеркаль, загальна кількість російського дипкорпусу в Україні налічувала 79 осіб. Відтепер залишаться 66 - що значно більше за чисельність українського дипломатичного персоналу в Росії, який налічує 45-46 співробітників. І, на нашу думку, значно більше, ніж потрібно. Адже українські дипломати в РФ активно займаються долею незаконно утримуваних там українців. А ось чим займаються російські "дипломати" в Україні - велике питання.

Читайте такожАр’єв розповів, яких російських дипломатів висилає Україна

Трьох росіян висилає Молдова – що відразу ж викликало обурення у проросійського президента цієї країни Ігоря Додона (Молдова – парламентська республіка, і влада Додона обмежується стінами його резиденції). 2 дипломата РФ залишать територію Албанії, 1 – Македонії.

27 березня генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг оголосив про висилку 7 співробітників російської місії при Альянсі. При чому максимальна чисельність місії зменшується на 10 осіб (до 20).

Друзі Кремля?

Окремо хотілося б зупинитися на країнах Євросоюзу, які не вислали російських дипломатів. Перш за все, це Австрія. Що цілком зрозуміло: політика Відня весь час була надзвичайно прихильною до Москви, а сама країна давно стала прихистком для капіталів невідомого походження. Чимало російських олігархів та проросійських діячів з інших країн (в тому числі з України) знайшли в Австрії другу домівку, їх гроші успішно працюють на місцеву економіку, і відмовлятися від цих грошей Відень не збирається. Нещодавно в країні до влади прийшла коаліція правих та ультраправих політичних сил, одна з яких – австрійська Партія свободи – має договір про співпрацю з путінською "Єдиною Росіє"»; та й чинний канцлер Себастіан Курц постійно наголошує на необхідності "пошуків порозуміння" з Кремлем.

Так само зрозумілі мотиви Кіпру, Мальти та Люксембургу, в банках яких зберігаються чималі статки російських багатіїв. Крім того, Кіпр та Мальта заробляють сотні мільйонів на продажах паспортів ЄС та середземноморської нерухомості заможним росіянам.

Не стала несподіванкою також позиція Греції, яку очолює ультралівий популіст Алексіс Ципрас, а до складу правлячої коаліції входить відверто проросійська партія "Незалежні греки".

Не вислала російських дипломатів також Словаччина – єдина з країн Вишеградської групи. Нещодавно в цій країні на тлі масових протестів, викликаних вбивством журналіста-розслідувача, змінився прем’єр-міністр. Але правляча коаліція та уряд залишилися тими ж самими, і колишній голова уряду, автократ Роберт Фіцо, фактично продовжує контролювати виконавчу владу. Разом з тим, у Братиславі підкреслили, що вони не відмовляються від висилки, а розмірковують над її доцільністю. А ось президент країни Андрей Кіска висловив вимогу солідаризуватися з Великою Британією, європейськими союзниками та країнами Вишеграду і прийняти рішення про висилку дипломатів РФ. Зателефонувавши номінальному прем'єру Петеру Пеллегріні, Кіска повідомив, що "чекає принципової і ясної позиції Словаччини до вимоги проявити солідарність з одним із важливих союзників" країни.

Не планує висилати російських дипломатів і Болгарія. Що викликає відвертий подив – на початку російської агресії проти України уряд прем’єр-міністра Бойко Борисова зайняв принципову позицію по стримуванню російського експансіонізму, блокуючи будь-які ініціативи з побудови "Південного потоку" та відмовляючись від уже укладених контрактів з РФ у галузі атомної енергетики. А зовсім недавно ми стали свідками перепалки між очільником РПЦ патріархом Кіріллом та віце-прем’єром болгарського уряду Валері Сімеоновим. Російський духовник взявся звинувачувати болгар у "викривленні історії" та нав’язувати єдиновірний підхід до трактування історичних подій. Натомість Сімеонов жорстко поставив Кірілла на місце, звинувативши того у співпраці з КДБ, контрабанді сигарет та нехристиянському (м’яко кажучи) способі життя. Втім, Софія викликала посла в Москві Бойко Коцева для консультацій, тому ми не виключаємо, що Болгарія таки приєднається до загальноєвропейської акції.

Утрималися від висилки російських дипломатів Португалія, а також Ісландія – єдина зі скандинавських країн та країн північної Європи. Щоправда, при цьому офіційний Рейк’явік вирішив відмовитися від усіх контактів високого рівні з представниками РФ, а також від поїздки офіційної делегації на Чемпіонат світу з футболу.

Що в підсумку

Наведена інформація є актуальною на момент публікації статті. Але варто зауважити – ситуація змінюється досить швидко, і про запровадження дипломатичних санкції проти РФ заявляють все нові країни та організації.

На даний момент про висилку російських дипломатів повідомили 28 країн: Албанія, Австралія, Бельгія, Велика Британія, Данія, Естонія, Ірландія, Іспанія, Італія, Канада, Латвія, Литва, Македонія, Молдова, Нідерланди, Німеччина, Норвегія, Польща, Румунія, США, Україна, Угорщина, Фінляндія, Франція, Хорватія, Чорногорія, Чехія, Швеція, а також НАТО. Загалом, на батьківщину повернеться 151 росіянин.

Голова британського МЗС Борис Джонсон назвав скоординовану висилку російських дипломатів із США, Канади та низки європейських країн "найбільшою колективною висилкою російських шпигунів, яка коли-небудь мала місце". "Сьогоднішня екстраординарна міжнародна реакція наших союзників постає в історії як найбільша колективна висилка російських шпигунів, яка коли-небудь мала місце, та допоможе захистити нашу спільну безпеку. Росія не може порушувати міжнародні правила безкарно", – написав він.

Міністр оборони Її Величності Гевін Вільямсон заявив, що виражена лідерами країн Євросоюзу солідарність з Великою Британією у справі екс-агента Сергія Скрипаля "є поразкою" російського президента.

"Кінцевий результат - 151 російського розвідника відправлено додому в Москву. Це свідчення того, наскільки серйозно світ сприймає російську глобальну кампанію з підриву міжнародного миру і стабільності, загрозу суверенітету і безпеки країн по всьому світу, дискредитації західних інститутів", - заявила, у свою чергу, речниця американського Держдепу Хізер Нойєрт.

Найбільша в історії висилка російських дипломатів стала важливим символом – вона продемонструвала здатність країн вільного світу об’єднуватися і окреслювати червоні лінії. Надзвичайно важливо, що у флешмобі прийняли участь країни, які важко назвати антиросійськими. Хрестоматійний приклад  – та ж Німеччина, яка відразу після запровадження дипломатичних санкцій прийняла рішення про дозвіл будівництва "Північного потоку-2". Не менш важливий факт підтримки Великої Британії ключовими країнами ЄС – враховуючи вкрай непрості взаємини Лондона і Брюсселя на фоні переговорів про умови Брекзіту.

Весь час підіймаючи ставки і вдаючись до відверто ворожих дій проти країн Заходу, Росія остаточно сформувала собі репутації глобального хулігана. Репутацію до того погану, що навіть європейські та англосаксонські країни тепер вважають нормальним вживати санкції проти Москви до завершення офіційного розслідування.

Звичайно ж, висилка дипломатів матиме лише символічне значення (хоча і серйозно підірве російську розвідувальну мережу). Якщо Захід дійсно зацікавлений у стримуванні російської загрози, він має вживати не лише символічні, але й практичні кроки – заморожування активів функціонерів кремлівського режиму, арешту їх нерухомості, заборона в’їзду до цивілізованого світу не лише російським олігархам, чиновникам та силовикам, але й членам їхніх сімей. В тому ж Лондоні величезні активи належать російському капіталу, а також проросійським олігархам та функціонерам з інших країн – зокрема, і з нашої.

Перші кроки у цьому напрямку вже анонсуються. Так, міністр оборони Сполученого Королівства Гевін Вільямсон повідомив про видачу ордерів на арешт російського майна сумнівного походження. А голова Кабінету Її Величності Тереза Мей закликала до подальших кроків щодо стримування Кремля.

Чи будуть вжиті такі кроки, і наскільки вони будуть рішучими, а чи пар знову вийде у свисток – ми з вами дізнаємося у найближчому майбутньому.

Теги:
Читайте також:
Київ
+2°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 38.66
    Купівля 38.66
    Продаж 39.17
  • EUR
    Купівля 42.06
    Продаж 42.88
  • Актуальне
  • Важливе
2024, вiвторок
19 березня
09:18
Дмитро Кулеба
В Індії анонсували візит Кулеби: названо дати
09:11
Ексклюзив
Карта бойових дій: Бахмут
Оперативна ситуація на Бахмутському напрямку стабілізовується, - командир екіпажу БПЛА "Кара Небесна" Отченаш
08:38
військове кладовище
У Мінветеранів пояснили, кого ховатимуть на Національному військовому меморіальному кладовищі
08:31
Ексклюзив
вибори росія
Половину явки на псевдовиборах на ТОТ забезпечили не місцеві мешканці, - голова Сєверодонецької РВА Власенко
08:30
Сергій Богачук (праворуч)
В українського нокаутера через росіянина зірвався чемпіонський бій
08:00
OPINION
Олексій Голобуцький
"Дронова економічна війна"
07:53
Інфографіка
На фото втрати окупантів
Армія РФ за добу війни в Україні втратила 10 танків, 30 артсистем і 840 окупантів
07:48
Мер Нью-Йорка Ерік Адамс
Мера Нью-Йорка звинуватили у сексуальному домаганні, вчиненому в 1993 році
07:14
Збірна України
Євро-2024: лідер збірної України тренується окремо від команди перед вирішальною грою відбору
07:09
Ентоні Блінкен
Блінкен попередив про загрози, які штучний інтелект несе демократичним виборам у світі
06:46
Ілон Маск
Маск переконаний, що вживання ним кетаміну вигідне для інвесторів Tesla
06:27
Дональд Трамп
Трамп заявив, що євреї, які голосують за демократів, "ненавидять власну релігію та Ізраїль". У Білому домі відреагували
06:24
Бельгія
Мінні тральщики і 300 бронеавтомобілів: Бельгія готує пакет допомоги для України на €412 млн
05:59
Леонід Пасічник
Справу щодо очільника "ЛНР" Пасічника передано до суду: йому загрожує 10 років тюрми
05:46
Володимир Путін
У ISW пояснили, як Путін використає "рекордні" показники на "виборах" у війні проти України
05:34
розвідувальні безпілотники MQ-9A Reaper
Американський дрон Reaper здійснив аварійну посадку у Польщі
05:08
Петр Павел та Володимир Зеленський
Невдовзі Європа зможе виробляти необхідну кількість боєприпасів, зокрема й для України, - президент Чехії
04:40
Еммануель Макрон
Франція підтримала Польщу щодо обмеження експорту сільгосппродукції з України, - Politico
04:12
Дональд Трамп
Нездійсненна сума: Трамп шукає кошти для сплати $464 млн застави у справі про шахрайство
03:44
російська пропаганда
У Латвії заблокували низку сайтів з російською пропагандою
03:16
Росія може використати супутникові дані приватних компаній для ударів по Україні, - The Atlantic
02:48
Сі Цзіньпін і Еммануель Макрон
У травні лідер Китаю Сі Цзіньпін може відвідати Францію, - Politico
02:20
Літак Raynair
Гібридна війна РФ: на Балтиці понад 870 літаків мали проблеми з навігацією
01:52
Центробанк Росії
Євросоюз розробив механізм передачі Україні прибутків з заморожених активів РФ, - Bloomberg
01:24
поліція польщі
Міжнародний Комітет захисту журналістів заступився за українських розслідувачів, затриманих у Польщі під час роботи
00:56
SkyUp
Авіакомпанія SkyUp отримала сертифікат операційної безпеки IOSA
00:28
Мая Санду
Санду попросила парламент Молдови призначити референдум про вступ у ЄС
00:03
безпілотник
Асиметричні рішення для переваги над противником: Сирський назвав пріоритет у технологічному розвитку ЗСУ
2024, понедiлок
18 березня
23:40
Реджеп Ердоган та Путін
Ердоган привітав Путіна з "переобранням" і заявив про готовність до посередництва в переговорах із Україною
23:28
Зоран Міланович
У Хорватії суд заборонив антиукраїнському президенту Мілановичу йти на вибори до звільнення поточної посади
23:00
Олексій Навальний
"Відповідальні за вбивство Навального": Боррель оголосив про санкції проти 30 фізичних і юридичних осіб
22:33
метро "Лісова"
Метро Києва за керівництва Брагінського замовило ремонт на 1,58 млрд грн у родички його бізнес-партнера, - Bihus info
22:29
НАТО
Розміром з невелике місто: у Румунії почали будувати найбільшу в Європі базу НАТО
22:02
FPV-дрон
Розбирали знайдений FPV-дрон: на Херсонщині троє цивільних загинули від вибуху боєприпасу
21:58
Ексклюзив
Придністров'я
"Навіть тамтешні військові РФ": генерал Маломуж пояснив, чому контингент у Придністров'ї не прагне воювати проти України
21:35
Оновлено
путін
За версією російської ЦВК, Путін переобрався президентом РФ із понад 87% підтримки. Реакції світу
21:34
Ексклюзив
Українські фермери до кордону з Польщею привезли знищену російськими обстрілами й мінами сільгосптехніку
​Засіяти 12 млн гектарів: у Всеукраїнській аграрній раді назвали проблему українських виробників
21:09
Ще три сім’ї разом з дітьми виїхали з ТОТ: Україна надає всіляку допомогу
Обшуки, погрози, залякування: з ТОТ Запорізької та Донецької областей виїхали ще три родини з дітьми
21:00
Аналітика
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
Росіяни перекидають резерви на Авдіївський напрямок, щоб підтримати темпи наступу. Колонка Сергія Згурця
20:24
Ексклюзив
депортація дітей з окупованих теріторій в Росію
Викрадених дітей Росією більше, ніж відома кількість, - юристка Рашевська
Більше новин