"Опозиційний блок" фінансують фіктивні підприємства, - ЗМІ

Партію "Опозиційний блок" у 2017 році, окрім надходжень з державного бюджету та внесків фізичних осіб, фінансували фіктивні фірми

Про це йдеться у розслідуванні журналістів, інформує "Українська правда".

Так, фізичні особи перераховували кошти лише регіональним осередкам, і це були незначні суми, які загалом склали 4 мільйони 750 тисяч гривень. Юридичні особи спонсорували "Опоблок" набагато активніше. Компанія "Агротрейдмаркет" перерахувала 2,55 млн гривень, "Полібудсервіс" – 1 мільйон гривень, ТОВ "Магден-плюс" – 1,1 мільйона гривень, "Гіперіон мега" – 1 мільйон гривень.

Як з’ясували журналісти, за зазначеними адресами розташування фірм "Гіперіон мега", "Магден-плюс" та "Полібудсервіс" не було жодної.

Фінансовий аналітик ГО "Ейдос" Сергій Адаменко зазначив, що протягом 2016 року "Опозиційний блок" профінансували сім юридичних осіб на загальну суму понад 12 мільйонів гривень. У 2017 році чотири юридичні особи профінансували блок приблизно на 3,8 мільйона гривень.

"Є чотири основні фірми, "Агротрейдмаркет" є основною, бо вона внесла 2,5 мільйони гривень на рахунки політичної партії "Опозиційний блок". Прізвища засновників цих компаній я свідомо не буду називати, але вони паралельно ще є засновниками кількох десятків фірм. Тобто одна людина керує двома або трьома десятками фірм. І щоб ви розуміли, статутний фонд в них до тисячі гривень. Тобто це фірми, які існують на папері", – наголосив Адаменко.

Читайте також: Як "Опозиційний блок" витратив бюджетні мільйони

На питання журналістів, чи знають своїх спонсорів представники "Опоблоку", народний депутат Юрій Мірошниченко відповів, що зараз є запитання до звітів більшості політичних сил.

"Я вважаю, що це пов’язано зі складнощами заповнення звітів. На першому етапі у 2016 році було більше запитань, у 2017 їх вже менше. Я прогнозую, що це еволюційний процес", – сказав Мірошниченко.

Читайте також: Як партії витратили півмільярда з бюджету

У квітні 2017 року журналісти з’ясували, що "Опоблок" фінансують фірми, зареєстровані у "віртуальному офісі": в перукарні, а також на рибному держпідприємстві. Серед них – компанія ТОВ "Гіперіон мега", що перерахувала на рахунок "Опоблоку" понад мільйон гривень, директором і засновником якої є Володимир Ткаченко.

Журналісти відвідали директора, і з’ясували, що Ткаченку не відомо ані про внески, ані про саму компанію.

11 вересня 2017 року Шевченківський райсуд Києва зобов’язав Національну поліцію перевірити дані з фінансового звіту партії "Опозиційний блок". 29 січня цього року стало відомо, що провадження закрили, бо власник "Гіперіон Мега" Ткаченко повідомив слідчим, що сприйняв журналістів за шахраїв – і саме тому заперечував пожертви на "Опоблок".