Незаконні бюлетені, підкуп виборців та техкандидати: Як в Україні хочуть карати за порушення виборчого права

Кабінет міністрів подасть до Верховної Ради проект закону, який посилює відповідальність за підкуп виборців та фальсифікацію результатів

Про це повідомляє прес-служба МВС.

МВС спільно з громадською мережею "Опора" підготувало проект закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за порушення виборчого законодавства". Ключовою зміною в законопроекті є невідворотність покарання за злочини проти виборчих прав, зазначив очільник МВС Арсен Аваков.

Зокрема, пропонується позбавляти волі до 2 років за незаконне використання, вкидання бюлетенів, порушення таємниці голосування членом виборчкому, кандидатом чи спостерігачем, отримання виборцем неправомірної вигоди, пов’язаної з реалізацією активного чи пасивного виборчого права тощо.

За надання виборцям неправомірної вигоди, непрямий підкуп виборців, фальсифікацію документації пропонується позбавляти волі до 6 років (наразі санкції передбачають до 3 років за гратами). Ті, хто добровільно повідомив слідству про підкуп або фальсифікації, будуть звільнені від кримінальної відповідальності.

Liga повідомляє, що відповідальність пропонують ввести також для техкандидатів або кандидатів-двійників на виборах, за роздачу виборцям спиртного і продуктів

Зазначається, минулорічне опитування показало, що 68% громадян не задоволені чесністю виборів, та лише 16% виборців готові звернутися до правоохоронців, якщо партія чи кандидат запропонують їм гроші за голос.