На Дніпропетровщині невідомі "продірявили" скіфський курган "Нечаєва Могила"

У Нікополі поліція розслідує пошкодження археологічної пам'ятки - скіфського кургану "Нечаєвої Могили"

Про це повідомляє Нікопольський відділ поліції .

Поліцейські відкрили кримінальне провадження за фактом пошкодження архітектурної пам'ятки - скіфського кургану “Нечаєва Могила”.

8 квітня до Нікопольського відділу поліції надійшла інформація про те, що поблизу села Криничувате Нікопольського району пошкоджено археологічний пам'ятник скіфського кургану, який є культурною спадщиною України.

Під час огляду місця події у верхній частині кургану було виявлено отвір розміром 0,8 м х 0,8 м та глибиною приблизно 20 метрів.

Слідчі внесли відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань з попередньою правовою кваліфікацією "Незаконне проведення пошукових робіт на об'єкті археологічної спадщини, знищення, руйнування або пошкодження об'єктів культурної спадщини".

"Радіо свобода" повідомляє, що курган "Нечаєва могила" на Нікопольщині є останнім скіфським царським курганом такої висоти (близько 20 метрів) на території України. Дослідники також вважають його найбільшим скіфським курганом у Євразії. Він має статус пам’ятки національного значення. Досі курган був недослідженим.