Рада розгляне проект постанови про створення помісної церкви

У Верховній Раді України розглянуть питання про підтримку звернення президента Петра Порошенка до Вселенського патріарха Варфоломія щодо надання Томосу (указу) про автокефалію православної церкви в Україні

Відповідний проект постанови опублікували на сайті ВР у середу, 18 квітня. 

Ініціаторами законопроекту виступили Андрій Парубій, Ірина Геращенко, Юлія Тимошенко, Артур Герасимов, Максим Бурбак, Андрій Тетерук, Олег Ляшко, Ірина Луценко, Олег Березюк, Оксана Сироїд та Степан Івахів. 

У пояснювальній записці до проекту Постанови йдеться  про те, що відповідне звернення підготували з метою подолання існуючого в Україні церковного розподілу та нормалізації канонічного статусу Православної Церкви в Україні. Одним із основних приводів  до його підготовки стала збройна агресія Російської Федерації.

Патріарх РПЦ Кирило попередив Вселенського патріарха Варфоломія, що відділення Української церкви, якщо це визнає Константинополь, негативно вплине на стосунки Константинопольської та Російської єпархій. 

"Так, роль Московського патріархату все дедалі частіше носить характер пропаганди анексії Криму та підтримки збройного втручання Росії на Сході нашої держави. В таких умовах, Українське суспільство демонструє ще більшу підтримку об’єднання православної церкви та визнання її автокефалії", - йдеться у тексті пояснювальної записки.

Метою проекту Постанови є пришвидшення зміни статусу української Православної Церкви та утвердження її незалежності від держави-агресора.

За прогнозами ініціаторів законопроекту, ухвалення Постанови сприятиме довершенню утвердження незалежності та самостійності України у духовному вимірі; дозволить інтенсифікувати діалог про надання автокефалії Православній Церкві в Україні; сприятиме укріпленню релігійної свободи в Україні та міжконфесійному  миру, посиленню прав та свобод громадян.