Україна хоче подати позов проти Росії щодо порушення прав політв'язнів

Україна має намір подати позов до Європейського суду з прав людини щодо утиску прав політв'язнів в Росії

Про це в інтерв'ю ЗМІ повідомив заступник міністра юстиції — уповноважений у справах ЄСПЛ Іван Ліщина.

За його словами, це вже 6-й позов “Україна проти Росії” і — як говорить заступник міністра — не останній. Втім подробиці подальших поки не розкриваються — зарано.

Натомість розповіли про 5 попередніх. Дві справи стосуються поршень прав людини в Криму, а саме - у ході анексії в 2014 році і в 2015-2016 роках.

Ще дві пов'язані з аналогічними конфліктами в Донбасі того ж періоду. П'ята справа розглядає факт вивозу дітей з окупованих територій в Росію. Дітей згодом повернули, але заява вже була у ЄСПЛ.

Розповів Ліщина й про хід розгляду цих справ, а також про те, хто буде представляти інтереси України. За словами заступника міністра, у минулому році Україна передала два пакети документів, що стосуються подій в Криму 2014 року за першими двома позовами. Також Ліщина розповідає про королівського адвоката Бена Еммерсона, британського правозахисника найвищого рангу, який має представляти інтереси України. Еммерсон — фахівець зі збройних конфліктів, зокрема проти РФ, а також представляв інтереси родини у справі отруєного в Лондоні російського розвідника Олександра Литвиненка.

Щодо 6-го позову про політв'язнів — робота над ним триває, говорить уповноважений у справах ЄСПЛ. “Збираємо інформацію, формуємо заяву”, - повідомляє чиновник.