"Роскомнадзор" намагався заблокувати Telegram, а "повалив" власний сервіс. Що відбувається

Роскомнагляд заблокував власну систему "Ревізор", за допомогою якої там стежать, блокуються чи заборонені в Росії сайти. Це сталося через боротьбу з месенджером Telegram

Про можливе блокування "Ревізору" стало відомо зранку 18 квітня. Роскомнагляд попросив інтернет-провайдерів перезавантажити систему. Сервіс наглядового відомства міг потрапити під обмеження разом вз IP-адресами, що блокують в спробі заборонити Telegram.

Удень 18 квітня Роскомнагляд заявив, що система "Ревізор" працює в штатному режимі.

Роскомнагляд намагається заблокувати Telegram з 16 квітня, з того моменту неодноразово виникали перебої в роботі численних сайтів, що не стосуються Telegram. Це сталося через те, що месенджер вирішив обходити обмеження за допомогою IP-адрес, пов'язаних з Amazon і Google, і працює у багатьох користувачів без VPN і проксі-сервісів.

Видання "Коммерсант" з'ясувало, що наразі відомство шукає більш ефективні шляхи блокування месенджера. Для цього відомство провело нараду з провайдерами, але поки не знайшло вирішення. Однак експерти відзначили, що регулятор знизив темп блокувань.

Усього Роскомнагляд у боротьбі з месенджером Telegram заблокував понад 16 мільйонів IP-адрес американських компаній Amazon і Google. Через це постраждали сотні онлайн-сервісів, в їх числі інтернет-магазини, кур'єрські служби, хмарні сховища, онлайн-ігри, сервіси компанії Microsoft, сервіси онлайн-з амовлення таксі, месенджер Viber, а також російська соцмережа "Однокласники". При цьому сам Telegram продовжує працювати.

Тим часом Американський союз захисту громадянських свобод (ACLU) закликав Amazon, Google, Microsoft і Apple дозволяти змінювати IP-адреси Telegram без обмежень, щоб Роскомнагляд не міг заблокувати месенджер.

Якщо компанії підуть на такий крок, то всі блокування виявляться безглуздими. Мінливі ip взагалі є універсальним рішенням для всього заблокованого в Росії.

Читайте також: Контролювати не можна, заборонити. Як Росія блокує Telegram та чому це безглуздо