РНБО: Під виглядом боротьби з Telegram Росія перебудовує власний телекомунікаційний простір

Під егідою боротьби з соціальною мережею Telegram Росія сьогодні фактично перебудовує власний телекомунікаційний простір та національні мережі

Про це заявив голова Служби з питань інформаційної безпеки Апарату Ради національної безпеки і оборони України Валентин Петров, передає прес-служба РНБО.

За словами Петрова, безпосередньо сам Telegram не становить великої загрози для інформаційної безпеки Росії, і він не є непрозорим для російських спецслужб.

"Йдеться про набагато масштабніше питання. Росія вибудовує інформаційну та технічну базу для якихось значущих подій, які можуть відбуватись як всередині країни, так і призвести до ескалації міжнародної ситуації", - зазначив керівник Служби.

Саме таким чином Росія готується як до закриття від зовнішнього світу, так і здійснює мобілізаційну воєнну підготовку.

Петров запевнив, що Україна готова до російської гібридної війни, невід'ємною складовою якої є інформаційна та кібернетична війна.

"Відповідні органи влади працюють на упередження та вживають всіх необхідних заходів із захисту своєї інформаційної та кібернетичної безпеки", - заявив він.

Блокування інтернет-сайтів, тобто захист власного інформаційного простору, - це поширена практика в країнах Європи: зокрема, Німеччина нещодавно ухвалила дуже суворий закон, Франція готує відповідні зміни до законодавства в сфері інформаційної безпеки.

"Але слід чітко визначати мотивацію. Якщо Україна та Європа, блокуючи інформаційні ресурси, що загрожують інформаційній безпеці, захищає себе від зовнішньої агресії, то Росія робить це для нападу. Тобто в Росії блокування - це питання захисту від власного народу, від проявів його невдоволення. І це зовсім інші речі", - пояснив керівник Служби з питань інформаційної безпеки.

Читайте також: Контролювати не можна, заборонити. Як Росія блокує Telegram та чому це безглуздо

  • Нагадаємо, 13 квітня Таганський суд Москви ухвалив заблокувати месенджер Telegram на території Росії за відмову передати ФСБ ключі шифрування від листування користувачів.
  • Глава Роскомнагляду також поставив під сумнів роботу на території Росії сервісів Amazon і Google, IP-адреси яких відомство почало закривати у зв'язку зі спробою заблокувати роботу месенджера Telegram на території Росії.
  • В рамках обмеження доступу до Telegram відомством було заблоковано понад 16 мільйонів IP-адрес, через які жителі Росії могли користуватися месенджером. Зокрема, був закритий доступ майже до половини IP-адрес сервісу Amazon.
  • При цьому засновник і власник компанії, що володіє Telegram, Павло Дуров, на своїй сторінці в Instagram заявив, що сервіс "залишається доступним для більшості жителів Росії".