Прем’єр-міністр Вірменії Серж Саргсян пішов у відставку в результаті масових протестів

Серж Саргсян, якого на пост прем'єр-міністра Вірменії обрали Національні збори Республіки Вірменія лише 17 квітня, оголосив про відставку

Про це повідомляє Meduza.

"Нікол Пашинян (вірменський опозиційний депутат) мав рацію. Я був не правий. Ситуація, що склалася має кілька рішень, але ні на одне з них я не піду. Це не моє. Я залишаю пост керівника країни, посаду прем'єр-міністра”, - заявив Саргсян.

Зранку 23 квітня головні вулиці центру Єревана були заповнені протестуючими студентами. До протесту також приєдналися до 200 військовослужбовців за контрактом 12-ї миротворчої бригади Збройних Сил Республіки Вірменія.

В другій половині дня було звільнено з-під варти очільника протесту, депутата Національних зборів  Нікола Пашиняна та інших депутатів, затриманих напередодні. Центральні площі великих міст Вірменії заповнені протестувальниками.

Причинами масового невдоволення стали важка економічна ситуація (за межею бідності 30%), безробіття, що офіційно сягає 18-19%, низький життєвий рівень населення, відсутність сталого розвитку економіки загалом та промисловості зокрема та масова міграція населення за кордон. Невдалу економічну політику громадяни пов'язують з тривалим перебуванням при владі правлячої Республіканської партії (з 2003 року) та безальтернативним правлінням країною Сержа Саргсяна з 2008 року. Каталізатором стало значне посилення впродовж останнього часу корупції, "кумівства", відсутність основ соціальної та правової справедливості, що зміцнило у суспільстві настрої безвиході.

Читайте також: Протести у Вірменії. Логіка нерозв’язаного конфлікту

Також сьогодні медіа Вірменії поширили заяву речника Кремля Дмитра Пєскова. Відповідаючи на питання, в якому випадку Москва готова втрутитися в ситуацію у Вірменії, якщо Єреван запросить допомоги, він сказав: "Чому Москва повинна втручатися? Гіпотетичні міркування недоречні. Це виключно внутрішня справа Вірменії. Ми  уважно спостерігаємо за тим, що відбувається у Вірменії - це наш найближчий союзник. Країна, з якою у нас розвиваються найтіснішим чином відносини, учасник ЄврАзЕС".

Тим часом лідер опозиційного руху "Елк" Нікол Пашинян пообіцяв, що о 17:30 за місцевим часом в Єревані почнеться "переможний мітинг".